Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Vodič: okolju prijazen božič

Že (pre)dolgo je odkar sem tukaj delila zapis s kontroverznim naslovom “Jebeš okoljevarstvo”, preko katerega sem oznanila svojo ljubezen do okoljevarstva in ga izpostavila kot enega izmed svojih vrednot. Še se vedno učim in delam majhne korake na poti k temu, da bi lahko nekoč živela z minimalno količino odpadka na račun svojega življenja, pri čemer kvaliteta ne bi nikakor trpela. Ena izmed stvari, ki me bolj boli, je opazovanje decemrske evforije, ko potrošniki brezglavo zavijamo iz trgovine v trgovino in polnimo plastične vrečke s plastičnimi darili v plastični embalaži, pri čemer ne damo veliko na kvaliteto, izvor, trajnost, ozadje, materiale. Pomembna je predvsem cena. Ne zanima nas niti, ali bo prejemnik darila zares videl vrednost v tem darilu, ali pa ga bo čez nekaj mesecev pospravil v klet, čez par let pa vrgel v smeti. Zdi se mi, da smo z ujetostjo v kapitalističnem sistemu pozabili na to, kaj božič v resnici je. In to je vse drugo, kot pa obdarovanje.

Ne me razumet narobe – kot očiten giver in romantik naravnost obožujem božič in koncept obdarovanja. Rada vložim čas in trud v darila, še raje pa vidim odzive ljudi, ko darilo prejmejo. Priznam pa tudi, da sem se v zadnjih letih prepustila toku materialistov in postala izmed ovc. V vsej paniki in tipičnemu milenijskemu pomanjkanju časa sem zadnja leta tudi jaz kupovala stvari “toliko da so”, brez tehtnega premisleka. Letos si želim narediti korak v okolju bolj prijazni smeri in ta korak želim v obliku vodiča – okolju prijazen božič (ki je v osnovi namenjen meni, haha) deliti s tabo.

Ideje za okolju prijazen božič

 

Okolju (in vsem živim bitjem) prijazna božična darila

Naj te vodijo sledeče besede: lokalno, naravno, trajnostno, odgovorno.

Podpiraj lokalne ustvarjalce in znamke

Praktično vse, kar si želiš, lahko dobiš tudi pri nas. Po možnosti ročno narejeno. Upam, da mi ni treba razlagat, zakaj je to boljša alternativa kot eBay pošiljka iz Kitajske. Prihraniš na embalaži, času, denarju, Zemlji nekoliko olajšaš obstoj ker ji prihraniš nekaj transportne obremenitve, poleg tega pa se izogneš temu, da bi z nakupom prispeval k izkoriščanju delovne sile. Pri lokalnih ustvarjalcih vedno veš, iz čigavih rok tvoje darilo prihaja in kako je bilo narejeno. Pa verjemi, da se osebni stik v izdelkih lokalcev čuti! Nekaj fantastičnih lokalnih ustvarjalcev in znamk sem lani že predstavila v tem zapisu.

Pozornost usmeri na materiale

Stran od plastike, prosim prosim prosim. Plastika ima zelo omejeno število ciklov, v katerih se lahko reciklira, preostanek njenega ostanka pa se razvleče v več 100 let. V tem času uničuje naše okolje, ogroža organizme v svojem naravnem okolju in celo postaja del naše prehranjevalne verige, vpliva na naše hormone and so on. Usmeri se v darila iz trajnostnih surovin, kot so steklo, les, kovina, blago rastlinskega izvora, … In to ni dovolj. Pozanimaj se glede izvora materiala, iz katerega izdelek je. Niso vse trendy bombažne vrečke okolju prijazne – tekstilna industrija ne srhljivo toksična in večina oblačil iz tvoje najljubše fast fashion trgovine je prepojena s pesticidi. Tudi vsak papirnat ali lesen izdelek ni nujno angelsko čist (masovna sečnja ni prav nič okolju prijazna), niti ni vsak veganski izdelek (palmovo olje je v veliki večini neetično pridobljeno kot primer).

Namig: pri tekstilu išči GOTS, OEKO TEX ali bluesign certifikat, pri papirju in lesu FSC ter PEFC … Vseeno si zapomni, da organski bombaž označuje samo način pridelave, ne pa tudi kvalitete končnega izdelka. Ni vsak organski bombaž dober.

Še en velikokrat zanemarjen problem izdelkov je tisk – ne glede na izvor materialov lahko na koncu znamka vse pokvari s tiskom, kjer se rado “špara”. Ogromno barv je toksičnih, veliko tiskovnih procesov ni optimiziranih in nastaja ogromno odpadne vode brez ustreznega sistema čiščenja itd. Najvarnejša malo bolj razširjena izbira na trgu trenutno so črnila iz soje ter pa bolj dostopne ekosolventne barve na vodni osnovi.

Bottomline: lepota kupovanja izdelkov lokalnih in majhnih znamk je, da se lahko glede izvora materialov in procesov dodelave izdelka kadarkoli pozanimaš.

Slika zgoraj: vpogled v delavnico Moonchild Snowboards, kjer Jure ročno izdeluje butične unikatne snežne deske iz naravnih materialov. Poleg uporabe naravnih materialov Jure teži k trajnostni filozofiji – snowboarding je sicer (ironično) okolju relativno neprijazen šport ko pride do materialov nujne opreme (več o tem je že pisala Mateja na Chickita blogu, priporočam v branje). Za piko na i tega pa se ogromno ljubiteljev tega športa vsako leto znova “razvaja” z novimi produkti, namesto da bi enostavno obnovili stare. Jure počne tudi to – nekaj brušenja in deska je videti kot nova.

Pssst, z Juretom sem že sodelovala tudi na področju oblikovanja in to mi je bilo res v užitek tudi iz vidika skupnih vrednot in načel. Poglej kaj smo ustvarili, če še nisi.

Kdo je izdelek naredil?

V zadnjem času se je tudi pri nas razpasel trend prodajanja “organic cotton” majic s kjut potiskom in raznimi aktivističnimi motivi. Let me burst your bubble – organic cotton ni dovolj. Vprašaj se, kdo je to tkanino izdelal. Kdo je šival. Kdo je tekstil prevažal. Ga barval. Pral. Veliko je možnosti, da je prodajalec končnega produkta posegel po najcenejši opciji na trgu, ki sicer izkorišča greenwashing taktike za povečanje prodaje, ter tako na trg lansiral na daleč čiste produkte, v resnici pa so ti narejeni izpod krvavih rok sužnjev v tretjerazrednih državah. Organic certifikat ni dovolj, niti ni dovolj katerikoli drug naravni material, naj bo izdelek tudi iz pravične trgovine (fair trade) od prve do zadnje surovine in koraka izdelave.

Ko smo že pri tem, suženjstvo in izkoriščanje delovne sile je predvsem močno na področju tekstilne in modne industrije. O tem kdaj drugič, ampak če te zanima več, priporočam Youtube kanal od čudovite Kristen Leo (ki je, mimogrede, nekaj dni nazaj objavila video o okolju prijaznih božičnih darilih), vse vsebine ki jih kreira Neža Slak, film True Cost in gibanje Fashion Revolution.

Naj bo živalim prijazno

Testiranje na živalih je dandanes praktično popolnoma nepotrebno zaradi odličnih in poceni alternativ, ki ne škodujejo nikomur. Kljub temu ogromno podjetij še vedno vztraja na testiranju na živalih. Tukaj je na udaru predvsem kozmetična industrija in podjetja, ki morajo po zakonu testirati na živalih, če želijo tržiti svoje izdelke na Kitajskem. Z nakupom izdelkov tovrstnih znamk tako podpiraš podjetje, ki mu je več do dobička na tujem trgu kot pa stanje za svojimi vrednotami. Tudi če sami direktno testiranja ne opravijo, niso njihove roke nič manj krvave. Zato vedno poskrbi, da kupuješ vegansko kozmetiko. Čim bolj naravno seveda. Če kupuješ živilske izdelke ali izdeluješ svoje, stopi korak nazaj in poskrbi, da zavoljo tvojega darila ni trpelo nobeno živo bitje. Uporabi surovine rastlinskega izvora in malo pobrskaj za veganskimi recepti za fantastične božične piškote in peciva. Pri nakupu sladkarij za svoje najdražje stori isto. Če si na tem področju še nekoliko nov_a, ti lahko pomaga bela lista izdelkov, ki niso testirani na živalih ali npr. Cruelty-free Kitty.

Če želiš živalim še dodatno pomagati, lahko z licitacijami in v obliki donacij pomagaš številnim organizacijam in posameznikom, ki svoje življenje posvetijo reševanju živali. Ena mojih najljubših je domači Mestni mačjak, ki vsake toliko organizira licitacije izdelkov lokalnih artistov, izkupiček pa nameni mačjim rešenčkom in bolnikom.

 

View this post on Instagram

 

December is around the corner, so it`s time to put you in the festive mood 🎉. For this giveaway we teamed up with young artists and a shop with organic and local products. The giveaway will be hosted on our IG page so that more people get to know our mission to help stray and abandoned cats 🐱♡. Instructions: 1. Follow all six IG profiles @hempchewer @lesema_studio @strikula @mestni_macjak @trgovina_krajcek @tyashulina 2. Tag two friends in the comment section below the photo. You have time until midnight of november 19th, winner will be anounced on november 20th. Winner will get all 6 items to share them with two tagged friends. Worldwide shipping. Participants who do not follow the instructions will be excluded. Good luck and let`s share love for heart-made things 🙏🏻💛. . . #adoptdontshop #cat #catsofinstagram #coffee #catlover #community #exploreeverything #feedfeed #flatlay #food #homedecor #handmade #igers #ig_captures #igdaily #livethelittlethings #love #minimal #mug #minimalmood #nothingisordinary #onthetable #sociality #stilllife #thehappynow #thatsdarling #vsco #vscocam #visualsoflife #topminimal

A post shared by mestni_macjak (@mestni_macjak) on

Naredi sam

Bodimo realni. Ni lepšega, kot dobit domače darilo, v katerega je tvoj bližnji vložil svoj čas, trud in ljubezen. Pa naj bodo to piškoti, marmelada, zvezki, slike, šali, karkoli kar nastane izpod tvojih rok. Le pazi, da so tudi surovine za tvoje DIY presenečenje čim bolj okolju prijazne.

Podarjaj izkušnje in spomine namesto predmetov

Prej ali slej se ob razmišljanju o okoljski problematiki v odnosu z materializmom zamislimo, zakaj sploh toliko denarja zmečemo za predmete, ko pa bi lahko investirali v izkušnje, storitve in posledično lepe spomine. Sigurno kdaj slišiš, kako ljudje pustijo službo in ves svoj denar porabijo za potovanja in predvsem letalske karte. No, čeprav to ni okolju najbolj prijazno, tovrstna dejanja točno orišejo tisto, kar ljudem v resnici prinaša največjo srečo na dolgi rok – izkušnje. Zato sem tudi sama pristašica podarjanja priložnosti, ki si jih bo oseba zavedno zapomnila. To lahko pomeni nakup karte za koncert, kino predstavo, skok s padalom ali bungee, sposojo supa za en dan, izlet na morje, razvajanje v savni, … Karkoli ti poboža dušo.

Okolju prijazno zavijanje daril

Ravno tako kot je pomembna vsebina, je pomemben ovoj. Vse prepogosto vidimo “naravne” produkte zavite v kup nepotrebne plastike in prav nobene potrebe ni, da temu dodamo še svoj darilni papir in kup bleščic (reminder: bleščice = mikroplastika, boys and girls!).

Vodič: okolju prijazen božič

 

Star časopisni papir

Malo nostalgičnega in rustičnega dotika lahko naredi prav odličen styling za zavijanje daril. Pravzaprav lahko uporabiš kakršenkoli star papir – revije, notne zvezke, liste iz razpadlih knjig, …

Nebeljen naravni papir ali recikliran papir

Če že želiš kupiti papir, uporabi tega. Sicer pa lahko recikliraš neporabljen nebeljen peki papir ali papirnate vrečke s tržnice. Lahko si ga celo sam_a potiskaš z nostalgičnimi krompirjevimi štampiljkami! Ovojni papir je velik problem, saj ponavadi njegova sestava nikjer ni označena, kaj šele ravnanje z njim po uporabi (kljub zakonodaji, ki to zahteva). Če imamo samo papir, sicer ni tolikšen problem. Pravi problem nastane s plastificiranim papirjem, ki se na slovenskih tleh odlaga v splošne zabojnike.

Kolaž

Zavijanje je lahko tvoj scrapbook, sketchbook, moodboard, visual board, prostor za kolaž in izrezke iz vseh lepih revij, ki se ti nabirajo po omarah. Spusti kreativnost na plan.

Bombažne vrečke, 2nd hand rute in šali

Na trgu imaš neskončno izbire vrečk za ponovno uporabo iz organskega bombaža, samo za motiv se moraš odločiti. Odlična izbira za zavijanje so tudi tekstilni dodatki, ki bi bili sicer del darila.

Okolju prijazen božič
Kuhinjske krpe ali stare odeje in prti

Uporabi retro ali funky motive s tekstilja, ki ga ne potrebuješ več in darilo zavij vanj.

Stekleni kozarci

Mason jari so hit, to je jasno vsem, ampak tudi kozarci za vlaganje so super za darila.

Stare kartonaste škatle

Ja, tiste, v katerih si dobil_a nove čevlje recimo. Dodaš ščepec kreativnosti in barv na čopiču, pa imaš čudovito darilno škatlo.

Juta in pletene lanene vrvice

Pozabi plastik fantastik vrvice z bleščečimi pentljami, ki že naslednjo sekundo romajo v smeti.

Naravni materiali za božič in darila
Pika na i: dekoracija iz narave

Naredi si uslugo in pojdi na izlet v gozd – poberi storže, naberi smrekove vejice. Doma posuši pomaranče in dodaj janeževe zvezde. Iz dna knjižne police izbrskaj posušeno cvetje in listje.

50 idej za okolje, ljudi in živali prijazna božična darila

 1. Naročnina na storitve. Lahko je to naročnina na razne online storitve, webinarje, revije, lahko gre za subscription za razne plačljive aplikacije (sploh tiste športne so popularne), Netflix, podcaste, knjige, …
 2. Karta za fitnes
 3. Bon za masažo
 4. Donacija poljubni organizaciji v imenu prejemnika darila
 5. Miks granole ali miks za piškote z dodanim ročno spisanim receptom
 6. E-knjige (v primeru, da ima prejemnik že bralnik – elektronske naprave niso okolju prijazne)
 7. Tečaj (ples, kuharska delavnica, nakit, keramika, šivanje, slikanje, fotografija, programiranje … možnosti so neskončne)
 8. Lončnice. Džungelsko zelenje in kaktusi so vedno in, poleg tega so lahko rešenčki iz Zavetišča za zapuščene rastline)
 9. Vabilo na večerjo v tvoji najljubši cruelty-free restavraciji (Gaudi, Taman Organic, Bazilika, Barbarella in Kucha so moji ljubljanski favoriti)
 10. Hranilnik s poljubnim zneskom in določenim namenom. Za tatu, potovanje, …
 11. Karta za kino, koncert ali gledališče. No, raje dve karti.
 12. USB ključek s starimi videi in fotografijami
 13. Naravna, ročno izdelana mila in okolju prijazni deodoranti (Madres, Milo za drago, Nelipot, 4kidsandus)
 14. Kristali, poldragi kamni in geode, lahko tudi v obliki nakita (preveri izvor! Za nakit predlagam, da prebrskaš Etsy)
 15. Okolju prijazne sveče (Oilright, O.W.N. candles, Svichka, …)
 16. Bambusov to-go lonček za kavo/čaj
 17. Vrečke za sadje in zelenjavo za ponovno uporabo (lahko kupljene mrežaste bombažne ali DIY iz starih zaves)
 18. Printi in slike lokalnih umetnikov (obišči kakšen Artish sejem tekom decembra!)
 19. Oblačila in dodatki slovenskih modnih znamk in ustvarjalcev iz trajnostnih materialov in pravičnim poslovanjem (Movinun, Pirate Piška, Mila Vert, Janja Vidic, …)
 20. (Eko) eterična olja in razpršilec eteričnih olj
 21. Zero waste ličila (ZAO, Boho)
 22. Vrečke za pranje perila (preprečuje prehod sintetičnih mikrovlaken v odtok; priporočam Guppy bag)
 23. Bon in vabilo na 2nd hand shopping dan (v Ljubljani: Gvant, Pulz, Textile House, Moje Tvoje, Divas Vintage Store, …)
 24. Steklenica za vodo (Equa, itak, pa Flaška, …)
 25. Patagonia za globlje žepe – vsak ljubitelj okolja in narave bo do solz vesel takšnega darila
 26. Okolju prijazen ovitek za telefon (Pela case)
 27. Custom made lesen prstan (Moorg WoodWorks)
 28. Biorazgradljiva joga podloga (Manduka eKO Lite, prAna iz kavčuka/plute, Liforme, …)
 29. Set slamic za večkratko uporabo (kovinske, bambusove, steklene, …)
 30. Mešanice čaja (lahko domače, sicer pa lahko v čajnice prideš z lastno embalažo in ti jo napolnijo – Zisha, Cha, …). Za božič se mi zdi najbolj primeren chai miks. Btw, si vedel_a, da je v večini čajnih vrečk plastika?
 31. Domača marmelada
 32. Lokalna keramika. Meni najljubši so Tri lukne, Hana Karim, Janža – JNŽ ceramics in Atelje Mali.
 33. Kvačkalice, štrikule, makrame in druge tekstilne lepote. Makrame šali, gamaše, grelčki, košare, … (Štrikula, Lejla Žorž, …)
 34. DIY vrečke s posušeno sivko
 35. DIY grelne blazine iz pirinih/ajdovih luščin
 36. Decomposition notebook – iz recikliranih materialov proizveden s pomočjo recikliranja metana z okoliških kmetovalnih površin
 37. Lesen zvočnik (recimo lokalna Trobla)
 38. Menstrualna skodelica
 39. Bambusova ščetka za zobe
 40. Avtorska risba/slika/umetnina
 41. Lesene deske za rezanje (Dile za darile, Riba Alenka, Atelje Mali, …)
 42. Sklede iz kokosovih orehov (Cocobowls)
 43. Second hand LP plošče
 44. Zenegg
 45. Doma narejeni rožni toniki
 46. DIY maske za telo, obraz ali lase
 47. Unikatni ulovi z bolšjega sejma (porcelan, kamere, nakit, ogledala, …)
 48. Fairtrade kava z lokalne pražarne (Čokl, 3muhe)
 49. Prenosni solarni powerbank
 50. Photoshooting z najljubšim fotografom obdarovanca

 


 

Če ti je bil ta blogpost všeč, ti lepo toplo iz vsega srca iskreno priporočam blog Chickita moje drage Mateje Kordič, ki redno in strastno piše o temah povezanih z okoljevarstvom, hitro modo in o nasploh bolj počasnem, Zemlji prijaznem življenju. Pri njej lahko najdeš še tono podobnih vsebin (in menda kmalu prihaja letošnji zapis na enako temo, wink).

In čeprav je še zgodaj – vesel božič. <3 Izkoristi ta čarobni čas in ga preživi s svojimi najdražjimi. Še zame, jaz se namreč v kratkem ponovno odpravljam v Kazahstan (poglej si fotke s prejšnjega tripa tja), kjer je med -10 in -20 °C. Izkoristi tudi novoletne zabave za mrečenje (in če si introvertiran_a tako kot jaz, imam zate spisan vodič po networkanju za nas, introvertirane), beri, glej božične filme, kuhaj, uživaj v spremembah letnega časa. Nočem biti morbidna, ampak lahko se še tekom naše življenjske dobe zgodi, da snega kot smo ga vajeni,  ne bo več. Naj ti narava ne bo samoumevna <3

One Comment

 • Karmen Valant

  Tale članek mi je pa res všeč, saj v času potrošniške mrzlice, nihče ne pomisli na ekologijo. Sama sem zagovornica narave in tudi v blogih pišem nasvete, kako zdravo živeti in varovati naravo. Tale december sem pisala o doma narejenih božičnih darilih, posebej sem predlagala, da sami spečemo božične kolače in jih damo v reciklirano kartonsko škatlo,. ki jo sami okrasimo. Resnično lepo in unikatno božično darilo!