Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Kje najti ustvarjalni navdih: scrapbooking

Hey you. Nekaj časa je minilo od mojega zadnjega posta, pravzaprav sem vmes tudi veliko pisala in ta trenutek se odvija ena zanimiva debata o veganstvu na mojem Instagramu. Instagram sem si rezervirala za nekoliko bolj osebne teme, ki jih bom mogoče nekoč razširila tudi sem, vendar želim ta blog ohraniti predvsem na nivoju kreativnosti, osebnostne rasti in kariere. Kakorkoli. Danes sem zate pripravila vpogled v svoj skromen scrapbook. Z njim sem odlašala leta in leta in nikdar zares začela, čeprav sem imela doma na kupe revijn, časopisov, letakov in posterjev, ki sem jih zbirala kot miška z namenom, da jih nekoč zložim v svojo biblijo ustvarjalnosti. Scrapbooking je način zbiranja različnih fotografij, izrezkov, besedil, umetniških del, vzorcev, materialov, skratka česarkoli ti pride pod roke, v neko vezani obliki. Jaz scrapbookom rada rečem kar albumi ustvarjalnosti.

Zakaj začeti s scrapbookingom?

Scrapbooking pomirja.

Neke vrste meditacija. Ali pa flow. Ko imaš pred sabo vizualne elemente, ki so ti blizu ter jih sestavljaš v novo celoto, enostavno ni druge, kot da te potegne notri. Pozabiš na okolico in cel svet, pa ja, vem da se sliši klišejsko, ampak je resnično.

Scrapbooking je tovarna kreativnosti.

ko med seboj kombiniraš vzorce, teksture in vse možne vrste elementov v novo celoto, se v tebi zažene ustvarjalen mlin. Ne bit presenečen/a, če te scrapbookanje utrudi. V fazi ustvarjanja porabiš veliko energije, tudi če to pomeni samo premikanje izrezkov in nanašanje lepila. Tvoja domišljija bo eksplodirala in na koncu sigurno ostaneš s kupom dobrih idej za naslednja ustvarjanja.

Scrapbookaš lahko kjerkoli, kadarkoli.

Lahko to pomeni samo zbiranje materiala (zbiranje promocijskega turističnega materiala na dopustu, shranjevanje revij z letališč, uporaba prtičkov iz novega lokala, …), lahko pa tudi aktivno ustvarjanje. Zadnje čase je popularen tudi digitalni scrapbooking, kjer potrebuješ nek grafični program, kjer nato sestavljaš koščke sestavljanke digitalno, samo z miško. Sama sem vseeno pristaš analognega scrapbookinga, ki vključuje veliko kaosa. Pa škarje, lepilo, pisan washitape, vrvice, posušene listke, barvice, odpaden darilni papir, skratka karkoli. Čudovit občutek je, ko lahko kot grafični oblikovalec, ki se skorajda ne loči od računalnika, končno spet ustvarjaš z rokami.

Dodana vrednost

Scrapbooking za osebnostno rast in kariero

Moodboard

Sigurno ne slišiš prvič zanje. Tukaj gre za neke vrste kolaž, s katerim povzameš določeno tematiko. Kreativci mood boarde radi uporabljamo ob začetku projektov. Z njimi ustvarimo “mood”, ki ga nato lažje komuniciramo z naročnikom, hkrati pa nam služijo tudi kot opomnik tekom dela, v katero smer moramo iti. Z moodboardi lahko komuniciramo stil, slog, barve, razpoloženje, občutke. Z mood boardi se lahko naredi tudi povzetek strategije znamke in z njim opiše znamkin “feel”, cilje, način komunikacije in seveda, celostno grafično podobo. En primer sem našla pri saltedink.com, spodnji pa pri cocorrina.com.

moodboard navdih za branding
Cocorrina moodboard
Vision board

Drugi način za kreativno-karierno izrabo scrapbookinga je ustvarjanje vision boarda. Podobno kot mood board, s to razliko, da so uporabljeni predvsem za vizualizacijo. Ljudje jih radi uporabljajo pri zastavljanju ciljev, sanjskega življenja in življenjske poti. Če si kreativna oseba, potem ti definitivno priporočam, da enkrat poskusiš narediti svoj vision board. Uporabi fotografije, slike, misli, besede, barve, spomine – vse, kar te v življenju žene in stvari, h katerim strmiš. Vision board na vidnem mestu ti bo služil kot motivacija, zagon, navdih tudi v trenutkih, ko se ti zdi, da si jih izgubil.

Dva primera sta spodaj, prvi od @inspiredlifedaily in drugi od @eyeseaeverything. Jaz osebno si delam visionboarde kar direktno v enega izmed planerjev/journalov. Ker se jih letos še nisem lotila, delim kdaj drugič. Le toliko da veš, da ne rabiš porabiti cele stene v pisarni za vision board.

primer vision board navdih
Vision board scrapbook

Potrebuješ navdih? Tvoji prijatelji naj bodo Pinterest, Instagram, Tumblr, pa tudi Youtube. Na tem mestu se lahko samo zahvalimo vpeljavi hashtagov.

Vpogled v moj scrapbook

Nekaj časa nazaj sem v Mladinski knjigi ujela akcijo na umetniški material in si privoščila 29,7 x 42 cm skicirko Clairefontaine za 6,10 €. To je še vedno eden najboljših nakupov v mojem življenju. Nekaj strani je posvečeno projektom in te strani bodo ostale privat, spodnje pa so nastale kot iskanje navdiha in nasploh gradnja ustvarjalnosti. Enjoy! Zdaj grem pa naprej rezat.

Če ti je bila tema všeč, se pofočkaj v komentarju ali pa mi piši. Bi rad/a videl/a več? Kaj točno? Let me know. 🙂