Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Zastavi si cilje za 2019 – učinkovito!

Spet je ta čas. Čas mnogoterih novoletnih zaobljub, polnih trgovin in praznih denarnic. In jaz ga obožujem. Predvsem zato, ker biznis stvari nekoliko potihnejo za dva tedna, ker so ljudje boljše volje kot sicer, ker sicer toksična socialna omrežja v tem času preplavljajo hvaležnost in lepe misli. In hkrati ta čas obožujem zato, ker si namerno ustvarim čas za refleksijo prejšnjega leta in na podlagi tega oblikujem vizijo ter načrt za naslednje leto. Vse to pričakovanje, motivacija in navdušenje mi včasih skoraj ne dovolijo spat, sploh po letošnjem letu, za katerega sem se resnično veselila, da ga bo konec. In namesto da svoje male “skrivnosti” načrtovanja ciljev zadržim zase, jih bom tudi letos, tako kot sem lani, delila s tabo. Skupaj mano si zastavi cilje za 2019 tako, da bodo res učinkoviti, in ne samo še dolg seznam novoletnih zaobljub, na katerih se nabere prah.

Za razliko od lanskoletnih nasvetov, bo letošnji vodiš po planiranju in organizaciji za leto 2019 nekoliko bolj vizionarsko in hkrati sproščeno obarvan. Ena izmed mojih največjih lekcij v letu 2018 je namreč bila, da vsega ne morem imeti pod nadzorom. In da se je včasih najbolj zdravo prepustiti toku življenja ter mu brezpogojno zaupati. In še ena pomembna lekcija, okoli katere se je nekoliko preoblikovala moja celotna življenjska filozofija – LET IT GO. Pa naj bodo to ljudje, zamujene priložnosti, slabe izkušnje, neuspehi. Pa konec koncev tudi občasni egotripi.

Samorefleksija.

Pusti leto 2018 za sabo.

Vzemi svoj najljubši zvezek, beležko, planer, dnevnik, list papirja – karkoli bo delovalo. In zapiši odgovore na vprašanja spodaj. Res si vzemi čas in pod vsakim odgovorom pusti še nekaj prostora, saj se lahko zgodi, da začneš tekom odgovarjanja in procesa samorefleksije odkrivati nove odgovore in se zapletati v nadaljna razmišljanja. Meni osebno samorefleksija v takšni obliki predstavlja neke vrste meditacijo, skozi katero slabe plati prejšnjega leta odpustim sami sebi, situacijam in ljudem, po drugi strani pa začutim hvaležnost za vse lekcije, se zavem svojih uspehov in zares začutim, kaj želim prenesti in kaj kreirati v naslednjem letu. Zares pomembno je, da svoj tok misli spraviš na papir – le tako tvoja razmišljanja postanejo oprijemljiva, hkrati pa ustvariš medij, h kateremu se skozi novo leto lahko znova in znova vračaš.

Torej, vzemi si čas, predihaj, in odgovori na sledeče:
 • Dopolni stavek: “Leto 2018 je bilo leto, ko sem _____.”
 • Naštej svoje uspehe, zmage (tudi tiste male!) in stvari, na katere si ponosen_na.
 • Naštej svoje največje lekcije leta 2018.
 • Kako se je tvoje življenje v letu 2018 razvilo?
 • Za kaj vse v letu 2018 si hvaležen_na?
 • Kdo in zakaj je v letu 2018 naredil razliko v tvojem življenju?

Zgornje alineje so lahko tudi super iztočnice za journaling, wink.

2019 Začni z vizijo.

Oblikuj svoj vision board za 2019.

Ena večjih pomanjkljivosti, ki sem jih pri svojem načrtovanju za leto 2018 čutila, je bilo pomanjkanje oprijemljive vizije za leto, pa tudi za življenje nasploh. Sem močan vizualen tip in se tekom učenja, dela in produktivnosti vedno rada naslanjam na vizualne elemente. Zato sem se odločila, da svoje leto 2019 začnem z vision boardom (in iskreno res ne vem zakaj tega nisem naredila že lani, sploh glede na to, da sem že pisala o tem, kako rada imam scrapbooking in moodboarde).

Kar za svoj vision board potrebuješ je velik kos papirja, stena, tabla, deska ali neka podobna ravna površina, ki ti bo čim bolj na očeh tekom leta. Seveda je lahko vision board tudi digitalen in ga uporabiš za screensaver, ampak ne vem, iskreno res priporočam da si vzameš nekaj časa, da prebudiš zatrto otroško kreativnost v sebi in sežeš po škarjah, lepilu in papirju. Washi tape, flomastri, tiskalnik, revije, časopisi, razvite fotografije – najdi slikovne materiale, ki bodo nosili tvojo vizijo. Jaz si pomagam s Pinterestom, ki ga skozi leto pridno polnim z navdihom, pa Tumblrjem, Instagramom, malo Googla … No, če si na tem blogu, potem sigurno znaš najti svojo slikovno inspiracijo! 🙂 In nato striži, lepi, kuriraj glede na svojo estetiko. Mnogi med slike radi dodajajo svoje najljubše citate in misli, včasih celo zapisane cilje in namene za prihodnje leto.

Svoj vision board ohranjaj na vidnem mestu.
Naj te vsak dan znova opominja na občutke, cilje, želje in sanje, ki jih želiš materializirati.

Moj vision board letos združuje slikarstvo, aktivnosti v naravi, čuječnost in coziness (sproščanje, meditacija, joga, …) in notranje oblikovanje (eden izmed mojih ciljev za 2019 je najti svoje stanovanje) v bohemskem cozy duhu.

Zastavi si cilje za 2019 in oblikuj svoj vision board

Poišči skupne točke.

Določi svojo temo leta 2019.

Lani sem svoje cilje sicer zelo dobro definirala, ampak mislim, da sem jih na račun razpršenosti hitro odmislila in se le stežka vračala k njim. Letos si zato želim potegniti vzporednice med svojimi cilji in jim določiti neke vrste temo, ki bo zame tudi vodilna misel v letu. To temo bom iskala v vseh stvareh, ki jih bom počela, tako v vsakdanu kot pri procesu doseganja ciljev.

Ponovno vzemi list papirja ali svoj najljubši zvezek in začni z brainstormingom. Na papir zapiši vse stvari – vrednote, načela, občutke, stanja ipd., ki predstavljajo tvoje sanjsko leto 2019.

Nekaj primerov, s katerimi lahko začneš: samozavest, hvaležnost, živeti v trenutku, brezskrbnost, svoboda, fokus, motivacija, skrb zase, notranji mir, predanost, minimalizem, abundance (zdi se mi, da ima obilje/izobilje v slovenščini negativno konotacijo), vera, ustvarjanje, odkrivanje, rast, pogum, ravnovesje, prisotnost, …

Nato izlušči tisto, kar misliš, da pri sebi trenutno najbolj potrebuješ in želiš v naslednjem letu tudi doseči. Moja tema letošnjega leta je notranji mir. V skladu s tem bom prilagodila svoje delo in poslovne načrte (manj delovnih ur, realizacija projektov za pasiven dobiček, ki me bo razbremenil stresa), svoj prosti čas (več časa za jogo, meditacijo, branje, ustvarjanje) in seveda kratkoročne ter dolgoročne cilje. To temo bom preslikala tudi v svoje odnose, kjer se imam namen skozi leto nekoliko distancirati od bremen drugih (empati imamo lahko s tem probleme), postaviti meje v odnosih, se naučiti reči “ne”, ko potrebujem svoj mir in tako naprej. You get the point. Tvoja tema naj te vodi v vseh delih tvojega življenja. 

Začnimo s planiranjem.

Načrtovanje učinkovitih ciljev za novo leto.

Vedno si zastavim t. i. SMART cilje (Specific / specifične; Measureable / merljive; Attainable / dosegljive; Relevant / ustrezne; Time-bound / časovno definirane). Novoletne zaobljube ponavadi niso efektivne ravno zaradi pomanjkanja teh elementov: predvsem niso realistične, niso merljive in časovno omejene, poleg tega pa jih ponavadi spišemo čisto preveč, da bi bile vse dosegljive.

Za časovno obdobje 1 leta si vedno določim 2-3 in maksimalno (ampak res maksimalno) 4 velike cilje. Ker so ti cilji ponavadi (pre)veliki, jih razpolovim.
Fiktiven praktičen primer: če je moj velik cilj izdati knjigo, si bom zastavila cilj, da imam napisan prvi osnutek knjige.
Nato te velike cilje razdelim na zelo specifične manjše cilje/korake/faze, neke vrste checklisto, ki me vodi do končnega cilja. Tako postane pot do cilja oprijemljiva. Te mikrokorake nato časovno razporedim čez leto.

Zame osebno je najbolj efektivno planiranje ciljev v novem letu po kvartalih (tromesečjih). Vsakemu od glavnih velikih ciljev v vsakem kvartalu določim stopnjo, ki jo želim doseči – kvartalne cilje. To so ponavadi pomembnejši koraki, ki smo jih definirali pri določanju mikrokorakov na poti h glavnim ciljem.
Fiktiven primer: moj glavni cilj je napisati prvi osnutek knjige. Za ta cilj bo moj kvartalni cilj za 1. kvartal (Q1) narediti raziskavo trga in literature, ki je ključna za mojo knjigo. Moj cilj za drugi kvartal (Q2) bo razviti karakterje, lokacije in definirati okvirno časovnico dogajanja. Cilj za 3. kvartal (Q3) bodo spisani vsebinski segmenti in scenariji. Moj glavni cilj in hkrati glavni cilj 4. kvartala (Q4) pa bo imeti smiselno zaključen osnutek knjige, ki bo primeren za pitchanje založnikom.

Na ta način se počutimo manj obremenjeni (saj točno poznamo vse stopnje za doseganje cilja) in bolj motivirani (ker ne čutimo obremenjenosti, nemoči in težnje k obupanju). Zavoljo takšnega načina načrtovanja je popolnoma mogoče, da svoj glavni cilj dosežeš še pred koncem leta, ali pa se celo približaš svojemu idealnemu cilju (v tem primeru dejanski izdaji knjige).

Najpomembnejše.

Svoj napredek spremljaj.

Ko imaš razdelane kvartalne cilje, si zastavi mesečne cilje za prvi kvartal. Na podlagi tega lahko oblikuješ svoje tedenske cilje. Lahko jih definiraš v svojem planerju, lahko si narediš tabelo v Excelu/Google Sheets, spremljaš napredek z orodji kot sta Asana ali Trello, v GUD shopu sem zasledila tale čudovit tedenski planer iz recikliranega papirja, jaz osebno pa bom nadaljevala z bullet journalingom, kot sem počela letos. Ključnega pomena je, da si zastaviš, kdaj v tednu boš načrtoval_a naslednji teden (in pregledal_a uspeh prejšnjega tedna). Jaz si vzamem 1 uro vsako nedeljo samo za to. Vsak (delovni) dan v tednu pa zaključim (ali začnem, če delam pozno) s pripravo dnevnega to-do seznama, ki stremi k uresničevanju tedenskih (in posledično mesečnih, kvartalnih in glavnih) ciljev. Vsak zaključen kvartal si nato zopet pripraviš mesečne in tedenske cilje (tedenske vsaj za prvi mesec, nato pa jih lahko mesečno definiraš v skladu z napredkom).

Kakšne cilje naj si zastavim?

Več o tem sem pisala lani, ko sem bolj natančno razdelala vrste ciljev, zakaj so pomembni in kako se povezujejo. Razdelila sem jih na finančne, vplivnostne in osebne cilje. Vse o tem lahko prebereš v lanski objavi o postavljanju ciljev. Čakajo te tudi konkretni primeri, da si lahko cilje nekoliko bolj natančno definiraš, hkrati pa s tabo delim tudi nekaj smernic, kako odkriti svoje “poslanstvo”, h kateremu te bodo glavni cilji vodili.

Največje napake pri postavljanju ciljev.

1 Preveč ciljev. Po možnosti so še preveliki. Zares polagam na srce, da si zastaviš 2-3 velike cilje, več ne. Na vse ostale “cilje” pa gledaš kot na navade, ki jih skozi leto ne opustiš. Primer: zmagati na nekem športnem tekmovanju v decembru 2019 je dober velik cilj. 3x na teden hoditi v fitnes je samo navada (še vedno lahko cilj, ampak navada), ki jo želimo imeti. K navadam, tudi če so cilji, pristopimo na nekoliko drugačen način kot k velikim življenjskim ciljem. Več o tem bom pisala kdaj drugič.

2 Cilji imajo fokus na končnem izidu. Namesto, da bi z njimi definirali akcijski načrt – korake, preko katerih do končnega izida pridemo. Primer: izgubiti 30 kilogramov do konca leta je bolj malo verjetno, če nimamo definiranih tudi manjših ciljev (kupit karto za fitnes, hodit v fitnes 3x na teden, oblikovati prehranjevalni načrt, spremljanje vnosa z aplikacijami, se vpisati v tekaško šolo, …), s katerimi bomo do tega končnega izida prišli.

3 Cilji ostanejo sanje. Če želiš, da sanje postanejo uresničljivi cilji, jih moraš na nek način materializirati. To lahko storiš z vision boardom namenjenim točno določenemu cilju, s tabelo za spremljanje napredka, planerjem, z dobrim načrtom v pisni obliki, z opomniki o naših ciljih na vidnih mesti, pa konec koncev tudi tako, da svoje namere zaupaš nekomu od bližnjih in tako dosežeš prisiljen (in much needed) accountability.

4 Nepametni cilji. SMART cilji, kot smo govorili zgoraj. Zame najbolj pomembno je, da je vsak specifičen cilj realističen (zato jih prepolovim) in časovno omejen.

 


Povzetek

 • Vzemi si čas za refleksijo in iz nje izhajaj za načrtovanje ciljev v novem letu.
 • Določi temo svojega leta.
 • V skladu s temo določi 2-3 SMART glavne velike cilje leta 2019.
 • Vsakemu cilju določi časovno definiran akcijski načrt.
 • Svoj napredek spremljaj in se vsakič močno potrepljaj po rami!

Še nekaj preteklih objav, ki ti lahko pridejo prav.

 • Postavi si cilje za leto 2018

  In jih tudi uresniči. Na spletu je prava poplava podjetniških gurujev, ki nas privabljajo z mamljivimi naslovi kot so »kako zaslužiti 50 tisoč evrov v enem mesecu« samo zato, da…

  13
 • Kje najti ustvarjalni navdih: scrapbooking

  Hey you. Nekaj časa je minilo od mojega zadnjega posta, pravzaprav sem vmes tudi veliko pisala in ta trenutek se odvija ena zanimiva debata o veganstvu na mojem Instagramu. Instagram…

 • Produktivnost in organizacija časa 101

  Po vikendu na snegu sem se v ponedeljek dobesedno zložila skupaj in preležala celo dopoldne. Okej, lažem, vmes sem se spravila do kuhinje in nekaj pojedla. Odkar znam prisluhniti svojemu…

  2
 • Samemu sebi si največja motivacija

  Starši so odprli portovca iz Lizbone (foto-kvazi potopis 1. in 2. del, če zamujaš) in ker ne nesem praktično nič alkohola, sem se cela dobre volje po par požirkih naključno…

  4
 • Položnic ne plačujem z referencami

  Prisežem, da ne! Ne hecam se. Ne vem, če ti je že kdo povedal, ampak položnic ne morem plačati z referencami.
  Oprosti, ker se s tabo pogovarjam kot z idiotom, ampak…

  7
 • Moji podjetniški in karierni cilji v naslednjem letu

  Danes zjutraj sem odprla Facebook in cela presenečena ugotovila, da danes praznujem 1 leto od odprtja svojega s.p.-ja. Kaj sem ob takrat zapisala, lahko prebereš tukaj. Iskreno – ne morem…