Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Kako izdelati svojo spletno stran (in blog)

Če sem iskrena, sem bila pri svoji anketi pred začetkom pisanja bloga presenečena, koliko ljudi si želi brati moje nekoliko bolj objektivno naravnane vsebine, za razliko od Instagrama. Po tehtnem premisleku sem prišla do tega, da ideja sploh ni slaba. Kadar pišem na Instagramu, pišem z bumom. Nenačrtovano. Eksplozivno. Tisto, kar mora iti ven. Za blog pa si vedno vzamem čas za razmislek. Strukturo. Raziskavo. To rada počnem in zakaj ne bi mogla imeti obojega?

Tema, po kateri ste me največkrat povprašali ob launchu te spletne strani, je izhajala iz sporočil kot so »waw, kakšna lepa stran, jaz bi tudi, ampak ne znam« in »joj kako to narediš« in tudi direktnih »kaj če bi napisala kar en post o tem, kako narediš spletno stran?«

Naslov te objave je kako izdelati spletno stran (in blog). Veznik in ter blog v oklepaju sem uporabila namerno. Ker danes skorajda ne obstaja spletna stran ponudnika nekih storitev, ki ne bi imela bloga. To narekuje čedalje večje usmerjanje v vsebinski marketingi (spoiler alert: google oglasi in flash bannerji niso več tako učinkoviti kot 10 let nazaj). Prav tako redko obstaja blog, ki ne bi imel tudi določenih podstrani (o meni, portfolio, storitve, skratka dodana vrednost, ki jo lahko morda celo monetiziraš). Vse skupaj tvoji kompleksno spletno mesto, ki pa ga lahko na relativno simpl, hiter in enostaven način narediš tudi sam/a.

Če se ti vsega ne da brat, poscrollaj do dna na povzetek in jasno ti bo, kako. Govorila bom o 4 trenutno najbolj aktualnih, smiselnih in enostavnih rešitvah/ponudnikih site builderjov: Weebly, Wix, Squarespace in WordPress.


Preprosta izdelava. Klasičen izgled. Za nezahtevne uporabnike.

Weebly

Weebly je izmed vseh predstavljenih možnosti najbolj simple. Hkrati tudi relativno rigiden za oblikovanje, vendar popoln za vse, ki se ne želite niti povohati kode. Pri kreiranju spletne strani imaš na voljo preko 100 unikatnih tem, kjer sigurno najdeš takšno, ki ti bo ustrezala. Moj nasvet je, da izbereš tisto, ki zahteva najmanj spreminjanja, da se lotiš tistega, zaradi česar dejansko spletno mesto izdeluješ – zaradi vsebine.

Weebly je sicer brezplačen, vendar ima tudi brezplačna različica svojo ceno. Tvoje spletno mesto bo imelo na dnu strani zapisano »Proudly powered by Weebly«, ne boš imel/a dostopa do analitike, možnosti dodajanja iskalnika po strani, lastne domene, omejen/a boš na maksimalno 10 strani (blog posti se v to ne vključujejo) itd.

Čim želiš imeti nekoliko bolj proper spletno stran, moraš zakupiti domeno, ki ti jo Weeby v premium planih podari. Tisti osnovni plačljivi plan, ki se ti že nekoliko splača, te bo stal 8 USD mesečno, se pravi slabih 100 USD letno. Če si slučajno zaželiš še teme, ki bo nekoliko bolj profesionalna, jo sicer lahko kupiš pri različnih ponudnikih in bo zanjo odštel/a od 10 USD navzgor. Weebly ponuja tudi t. i. »app«-e, neke vrste vtičnike za spletna mesta, ki stranem dodajo neko novo funkcionalnost (npr. sliderji, animacije, testimoniali itd.). Po hitrem pregledu lahko rečem da so to tiste stvari, ki naredijo spletna mesta »moderna«. In ja, večina je plačljiva.

Plusi: preprost in enostaven (ampak res enostaven) za uporabo, nobeno predznanje ni potrebno. HTML in CSS kodo lahko še vedno urejaš. Primerno za nezahtevne uporabnike.

Minusi: Weebly oglas na dnu, rigidnost in nefleksibilnost glede designa (ali se držiš prednastavljene strukture, ali pa se dobro nauči HTML in CSS). Omejen si na 10 strani (free plan). Nove funkcije so predstavljene in dodane le 2x letno. Nima auto-save opcije pri pisanju objav.

Najboljši primeri strani: thereadydesk.com, thewhiskeyball.com, kikoplastic.com

Primeri plačljivih tem: webfirethemes.com, divtagtemplates.com, baamboostudio.com


 

Enostavno do modernega spletnega mesta.

Wix

Wix se, tako kot Weebly, ponaša z odličnim drag-and-drop WYSIWYG (what you see is what you get) urejevalnikom strani, kar ga naredi enostavnega in prijaznega za uporabo vsakomur. Urejevalnik dopušča nekoliko več svobode in fluidnosti pri postavljanju vsebin in struktura ni tako omejena, kot pri Weeblyju. Za razliko od Weeblyja lahko pri Wixu na začetku izbiraš med več kot 500 premade temami, ki so po videzu bolj profesionalne in moderne. Velik minus pa je žal to, da ko se za eno temo odločiš, je to to. Zamenjati jo na obstoječi strani več ne moreš. Zato previdno.

Tudi Wix je v osnovi zastonj. V zastonj paketu nimaš vključenega nakupa domene, nekaterih plačljivih appov (za razliko od Weeblyja tukaj tem iz drugih strani ni mogoče uvoziti, je pa pri premium paketih na voljo več tem), obsojen si na zelo očitne Wix oglase (na vrhu in na dnu), ter v tabih v tvojem brskalniku bo zraven imena tvoje strani vedno stal Wix logotip. Če se hočeš teh minusov znebiti, boš za tisti klasičen plan porabil/a 8,5 USD mesečno, dobrih 100 USD letno.

Plusi: moderne premade teme, fleksibilnost pri oblikovanju strani, mesečno dodajanje novih funkcij, neomejeno število strani, enostavno in intuitivno urejanje, predznanje in znanje kodiranja ni potrebno.

Minusi: ko enkrat izbereš temo, je ne moreš več zamenjati. Ni možnosti izvoza strani (torej je ne moreš nekoč prenesti na drugo platformo, Wix forever, ostane ti samo ročno shranjevanje in CTRL + C celotne strani). Ni možno urejati HTML in CSS izvorne kode, ni možen uvoz drugih tem. Zelo očitni in moteči oglasi. Slabe možnosti za reguliranje SEO (in če se imaš namen tržit, je to lahko zelo slabo).

Najboljši primeri strani: taleswpt.com, sevengramscaffe.com, takenaka-global.com


 

Spletna estetika na vrhuncu.

Squarespace

 

Squarespace sije na področju dizajna. In če si dizajner/ka, kreativec, rojen estet, potem te bo navdušil. Sicer ne ponuja brezplačnega plana za razliko od ostalih, vendar lahko v poskusni verziji hitro vidiš ali ti ustreza. Odličen je za vse, ki se zanašate na dobre vizualne elemente in iskreno – kljub temu da na prvi pogled Squarespace strani izgledajo čudovito, pa so strani v resnici njihove strani dobre toliko, kot so dobre tvoje lastne slike/fotografije/grafični elementi. Če nameravaš na čudoviti, prefinjeni in minimalistični temi zamenjati stock fotke s svojimi potatocam fotografijami, boš razočaran/a. No, tako kot drugje.

Urejanje strani je enostavno in intuitivno, za vse in vsakogar, rezultati pa so odlični. Za razliko od Wixa in Weeblyja se plani začnejo pri 11 USD na mesec (ali 132 USD na leto) za osebno uporabo, kar vključuje domeno za eno leto, neomejeno število podstrani in prostora za nalaganje, oglasov seveda ni. Izbiraš lahko med dobrimi 60 dovršenimi temami, ki so relativno fleksibilne in enostavne za urejanje.

Plusi: enostavno urejanje (WYSIWYG urejevalnik), veliko funkcionalnosti (več in predvsem so boljše razvite kot Weebly in Wix), dober interni sistem za analitiko spletne strani, dobra iztočnica za spletno prodajo. Odlična prilagoditev mobilnim napravam. Če še nimaš svojega logotipa, ga lahko ustvariš kar direktno na Squarespaceu.

Minusi: drago v primerjavi z ostalimi možnostmi. Če nimaš dobrih fotografij, bo stran verjetno gledala pusto, v nasprotnem primeru pa fantastično. Polni dostop do HTML/CSS urejevalnika dobiš le z dražjim developer planom. Nima auto-save opcije pri pisanju objav. Squarespace ti lahko obvestila ali tvojega dovoljenja uporabi tvojo spletno mesto in vsebine na njem v marketinške namene.

Najboljši primeri strani: darrenbooth.com (portfolio), yielddesign.co (trgovina + blog), whatscookinggoodloking.com (klasičen blog), amandafrederickson.com (recepti + blog), thecottonsmith.com (storitve)


 

Ekstremno zmogljiv. Neomejen. In najbolj popularen.

WordPress

Pri WordPressu imaš dve opciji – ali ustvariš svoje spletno mesto pri wordpress.com, kjer se ti ni potrebno ukvarjat z gostovanje (če ne veš kaj to pomeni, izberi to opcijo), ampak tako kot pri ostalih ponudnikih samo opraviš registracijo in začneš z kreacijo strani. Lahko pa se odločiš za »self-hosted« WordPress spletno mesto iz wordpress.org, kjer moraš sam poskrbeti za nakup ustreznega paketa gostovanja, domeno, postavitev WordPress sistema na strežnik … Again – če si se tukaj izgubil/a in se ti s tem ne da ukvarjat, potem se posluži WordPress.com. Če želiš namesto preprostega bloga imeti izjemno zmogljivo spletno mesto pa self-hosted WP iz WordPress.org.

WordPress je vodilni CMS (content management system), hkrati izredno enostaven za uporabo in ekstremno fleksibilen. Z njim se da narediti praktično vse. Omejitev res, ampak prav zares ni.

WordPress.com

Brezplačni plan pri wordpress.com vključuje poddomeno tojeime.wordpress.com, nabor 100+ osnovnih tem, 3GB prostora, žal pa je na strani vključen tudi (sicer ne zelo opazen) oglas. Najcenejši mesečni plan se začne pri 4 USD na mesec (48 USD letno), kjer dobiš poljubno custom domeno in se izogneš oglasom. Žal do tistih pravih funkcionalnosti prideš šele pri Business planu, ki stane 24 USD mesečno (288 USD letno). Tam te čaka možnost integracije Google analitike, nalaganja second-hand pluginov (oziroma kot jim pravijo drugje – appov ali vtičnikov za dodatne funkcionalnosti), SEO orodja, nalaganje second-hand tem, …

Plusi: odlično orodje za bloganje, enostaven za uporabo, vse funkcionalnosti delujejo brezhibno.

Minusi: da izkoristiš neskončne možnosti in funkcionalnosti WordPress sistema je potrebno veliko finančnega vložka.

In zato, močno priporočam self-hosted WordPress. Tudi če se ti sanja ne, kaj moraš storiti. Ker je v resnici precej enostavno.

WordPress.COM (self-hosted)

Ta ti odpre vse možnosti. WordPressa se poslužujejo mnogi slavni za svoje uradne spletne strani – od Katty Perry pa do Usaina Bolta. Z razlogom. Možnosti so neskončne na račun pluginov/vtičnikov. Tako neskončne, kot tvoja volja, da se s stranjo ukvarjaš. Lepota self-hosted wordpressa je, da je sam po sebi brezplačen. Razlika je v tem, da namesto pri WordPress.com, gostuješ pri ponudniku v Sloveniji (ali drugje), ki ga izbereš sam/a. Najenostavneje to narediš tako, da poiščeš ponudnika, ki se specializira za gostovanje WordPress strani (priporočam Neoserv, kjer lahko WordPress postaviš v 1 minuti) in jih kontaktiraš. Sami ti bodo povedali, kateri paket priporočajo in koliko te bo stal, zraven pa vam bodo dodelili tudi domeno po lastni želji. Za gostovanje in domeno boš letno porabil/a okoli 35 € (kar je okoli 3 € na mesec). Postavitev WordPressa na svoj strežnik je relativno enostaven in vsa navodila najdeš na uradni strani, vendar če tega še nikdar nisi počel/a, svetujem, da se s ponudnikom gostovanja dogovoriš tudi za postavitev WP na tvoj strežnik. Lahko se zgodi, da ti bodo nekaj malega zaračunali, ampak je vredno, da ne izgubiš živcev in skoraj doktoriraš iz nečesa, kar te ne zanima. In hint za vnaprej – imeti slovensko podporo pri svoji spletni strani je super, da ti ni treba loviti raznih Američanov, če gre kaj narobe.

Če ti zadostuje neka osnovna oblikovna tema in brezplačni plugini/appi/vtičniki, potem so to vsi stroški, ki jih boš s postavitvijo imel/a. Brezplačne teme so sicer lahko dokaj omejene in lahko se zgodi, da boš v nekem trenutku ugotovil/a, da bi za dodatek neke funkcionalnosti, ki si jo želiš, potreboval/a web developerja (kar stane veliko). Zato je mogoče lažje kupiti res dobro temo med 20 in 60 USD in se izogniti možnosti, da boš potreboval/a pomoč specialista. Tudi nekateri plugini so plačljivi, vendar je to odvisno od tvojih potreb. Možnosti so neskončne, vendar kot začetnik ne potrebuješ ničesar ekstra, če res ne želiš.

Plusi: neskončne možnosti, neskončna fleksibilnost, samostojnost, odlična platforma za bloganje. Neomejena uporaba katerihkoli tem in pluginov. Možnosti za večjezične strani, dobra SEO optimizacija, ogromno možnosti za implementacijo spletne trgovine, primerno za vse vrste panog/storitev/namenov spletnega mesta. Popoln nadzor nad celotnim sistemom.

Minusi: za spremembe pri temah pride prav nekaj poznavanja HTML/CSS kode, vendar se tudi to da rešiti s kakšnim pluginom, ki omogoča, da svojo temo urejaš na drag-and-drop način. Nekoliko manj intuitivno upravljanje kot ostale možnosti.

Najboljši primeri WP strani po mnenju Awwwards >>


 

TL;DR

Vprašaj se – kakšen je moj budget? Koliko časa imam, da se ukvarjam s postavitvijo strani? Kaj je namen moje strani?

Za približno isto zadevo (torej spletno stran, nek osnoven template, custom domeno – ki jo prosim imej, res ni drago, brez oglaševanja ponudnika) boš letno zapravil/a okoli:

Weebly: 82 €
Wix: 87 €
Squarespace: 112 €
Wordpress.com: 41 € (osnovna verzija) / 255 € (polna verzija)
Self-hosted WordPress: okoli 35 € (polna verzija)

Če greš all in in potrebuješ res dobro spletno stran, a zato ne želiš najeti podjetja/freelancerja za izdelavo, boš verjetno potreboval/a poleg teh 35 € letno še 60 € za specifično profesionalno temo in od 0 pa do okoli 100 € za plugine.

Karkoli že je tvoja končna odločitev, prištej še morebitne stroške/čas za svoj branding (potrebuješ logotip? CGP?), mogoče marketinške aktivnosti povezane s spletnim mestom, pomoč tvojega kolega developerja, ko se ti bo zataknilo, pa morda fotografa za kreiranje svojih vsebin, SSL certifikat … Odvisno od tega, kaj potrebuješ.

Če si želiš predstaviti svoj portfolio, svojo storitev ali podjetje na vizualno bogat način,

si kreativec/fotograf/umetnik/arhitekt, imaš dobre fotografije tega, kar želiš predstaviti, potem priporočam Squarespace.

Če imaš veliko časa in volje,

da postaviš spletno stran, želiš prihraniti in imeti neomejeno možnosti, priporočam self-hosted WordPress. Splača se biti potrpežljiv.

Če bo tvoja stran bolja ali manj statična,

samo predstavitvena (torej ne bo bloga, vsebin ne boš spreminjal/a ali dodajal/a velikokrat, potem zaradi nižjih stroškov priporočam, da se enkrat res potrudiš s self-hosted WordPressom in imaš potem mir.

Če želiš imeti spletno trgovino,

imaš lahko WordPress, ki v ta namen ponuja odličen WooCommerce. Squarespace je glede spletne prodaje nekoliko omejen, a ni nemogoča. Če izdeluješ handmade zadeve, preveri Etsy (ne rabiš niti spletne strani), za oblačila Big Cartel, na splošno pa Shopify in Shopamine (s slovensko podporo) ali morda poišči kakšnega izmed specializiranih slovenskih izdelovalcev spletnih trgovin.

Če želiš čisto simple spletno stran,

nimaš visokih zahtev ali pričakovanj, morda želiš samo pisati blog, potem se posluži brezplačne različice WordPress.com. Če blog ni tvoja prioriteta, lahko tudi Wix ali Weebly (slednji ima res, res, res čisto basic predlogo za blog). Karkoli od tega je dobra opcija, če v svojo spletno stran ne želiš investirat oziroma spletna stran nima nekih višjih ciljev.

Če je glavni cilj tvojega spletnega mesta purely blog,

potem vsekakor WordPress.

Kakorkoli, imej v glavi, da je prenos strani iz Wixa nemogoč, iz Weeblyja zamuden, iz Squarespacea pa možen samo v WordPress. In s tem ko ti ali tvoja storitev rasteta, ko se spoznaš s principom vodenja ter upravljanja spletnega mesta, boš na neki točki verjetno želel/a preklopiti na WordPress. Zato je mogoče pametno, da z njim začneš že takoj.

Še par napotkov

V dobro temo, dober branding, fotografije, domeno in stran brez oglasov ponudnika, se RES splača investirati. Če želiš predstaviti sebe ali svoj brand profesionalno, potem to tudi naredi. Ne želiš privabiti potencialnih strank/naročnikov ali podjetij za sodelovanje in jim dati vedeti, da si ne moreš privoščiti tistih nekaj evrov mesečno za svojo profesionalnost. To se na nek način pričakuje, sploh če želiš preko spletne strani posredno ali neposredno služiti.

In če potrebuješ pomoč, glede na to da trenutno delam v web designu s poudarkom na uporabniških vmesnikih in uporabniški izkušnji ter je to del storitev, ki jih ponujam, sem ti z veseljem na voljo. Kontaktiraj me in našli bomo rešitev.

Kako je nastalo spletno mesto mashanator.eu?

Ob redni službi je začelo nastajati aprila 2017, uradno pa sem ga predstavila oktobra istega leta. Poslužujem se self-hostinga z lastno .eu domeno. Do sedaj sem investirala še 75 € v temo iz themeforest.com, ki sem jo močno preuredila, plugine pa zaenkrat uporabljam zgolj brezplačne, a načrtujem nakup nekaterih v primeru razširitve. Letno bom imela z gostovanjem in domeno zgolj okoli 35 € stroškov. Ostali stroški pri razvoju niso nastali, a je bilo vloženega ogromno časa in truda v preoblikovanje, adaptacije in kreiranje vsebine. Izdelava spletne strani je dolgotrajen proces in se ne zgodi čez noč, sploh če ciljaš na kvaliteto.