Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Načrtovanje novoletnih ciljev za vizualni tip ljudi

Če mi slediš že dlje časa, veš da si decembra vedno vzamem čas za revizijo preteklega in načrtovanje naslednjega leta. Pred kratkim smo z Mojco in Nino gostile webinar, kjer smo primerjale svoje sisteme načrtovanja poslovnih ciljev 

Sama sem nora navdušenka Notiona in videti, kako skrbno Mojca načrtuje svoje cilje na isti platformi, me je motiviralo, da tudi za svoje osebno načrtovanje sestavim sistem, ki bi mi lahko dobro služil. Ob vsem postavljanju Notion sistemov za podjetje namreč pozabim, da bi bilo včasih dobro tudi svoje osebno življenje malo bolje organizirati. 

Sistem si “prenesi” s klikom. Potrebuješ svoj Notion račun, nato pa v zgornjem desnem kotu klikni na gumbek “Duplicate“, ki bo predlogo kopiral v tvoj račun. Če te zanima, kako se predloga uporablja, sem pripravila tudi video, kjer ti uporabo razložim.

Čeprav sem noro navdušena nad tem sistemom, verjetno že veš, da sem brez dvoma vizualni tip človeka. Obožujem tabele (tako zelo, da sem ti dve besedici poboldala) in že od nekdaj uživam v odkrivanju novih tehnologij, ampak verjamem tudi v moč analognih sistemov. Nobena tablica ne more nadomestiti knjige, ki jo držiš v roki, čutiš njene strani med prsti in zaznavaš njihov vonj. Raziskave so pokazale veliko prednosti fizičnih knjig pred digitalnimi – če bereš fizično knjigo, se z njo bolj čustveno povežeš, kot če bereš knjigo v digitalni obliki. Hkrati si tudi zapomniš več informacij. Podobno velja za pisanje na roko v primerjavi s tipkanjem. Kadar pišemo na roko, naši možgani z napisanim ustvarijo močnejše povezave in izboljšajo razumevanje. Zato verjamem, da je za tako veliko zadevo, kot so naši cilji za naslednje leto, pomembno, da jih zapišemo tudi v fizični obliki in uporabimo analogna orodja. Ta nas tudi prisilijo (ja, na žalost za to dostikrat potrebujemo prisilo), da se upočasnimo in se jim posvetimo z vsemi čuti. 

Če torej tudi ti iščeš način, da postaviš svoje cilje, se pri tem odklopiš od ekrana in si hkrati vzameš tudi čas zase, ti bo gotovo od pomoč kateri izmed 6 vizualnih sistemov za načrtovanje ciljev. 

1. Življenjsko kolo (Wheel of Life) 

Življenjsko kolo

Sem velika zagovornica ravnotežja, a pot do tega spoznanja ni bila lahka. Pred leti sem se soočila z izgorelostjo in čeprav me je izkušnja naučila ogromno, je ne želim ponoviti. Verjamem, da moramo v življenju poskrbeti za ravnovesje med področji, ki so nam pomembna in ko sem pred kratkim odkrila tole orodje, ki se mu reče Življenjsko kolo (hvala, Pinterest), sem bila navdušena.  

Gre za pripomoček, ki nam pomaga odkriti, katera področja v našem življenju so kriva za neravnovesje. Kolo je eden največjih izumov človeštva. (Če si zdajle misliš: »Daj no Masha, resno?« ostani z mano še kak trenutek pa ti bo jasno, kam grem). Vsi vemo, da se kolo lahko vrti samo, če je okroglo. Okej, tudi kak čuden šestkotnik bi se sicer obračal, vendar bi bila pot polna tresljajev, enostavno ne bi šlo gladko. Tako je tudi z našim življenjem. Težko smo srečni na enem področju, če je na drugem čista katastrofa.  

S tem vizualnim orodjem lahko enostavno preverimo, kako uravnovešena so posamezna področja našega življenja. Za vsakega izmed področij pobarvamo, kako zadovoljni smo z njim. In če katero izmed področij izstopa, vemo, da je to področje, ki mu moramo posvečati več pozornosti. V ta namen si postavimo cilje, ki bodo poskrbeli, da bo ob naslednji reviziji ciljev tudi to področje bližje ostalim. Stremimo k temu, da bi se naše življenjsko kolo čim bolj gladko vrtelo, da bo naša pot skozi življenje udobna in prijetna.  

Klikni tukaj za prenos PDF-ja kolesa in preveri, kako se vrti tvoje življenjsko kolo.

2. Bullet journaling

Bullet journal je še eno krasno orodje za vse ljubitelje zvezkov, svinčnikov, flumastrov, vodenk, nalepk oz. kakršnega koli vizualnega kreativnega izražanja. Plus točke dobiš, če obvladaš kaligrafijo. No, ali če se samo pretvarjaš in si želiš, da jo – samo poglej tale moj primer zgoraj. Kaligrafi se verjetno držijo za glavo. Ampak veš kaj – briga te! Načrtovanje ciljev in vizij je tvoja intima in nihče ti ne bo gledal pod prste. Nekako tako, kot petje pod tušem. Če obožuješ čečkanje po robu zvezka in okraševanje črk in naslovov, potem bo t. i. BuJo lifestyle kmalu postal tudi tvoj življenjski slog. bullet journal lahko spremeniš katerikoli zvezek ali beležko, važno je samo, da ti je res zelo všeč in jo boš z veseljem vedno znova vzel/a v roke.  

Bullet journal lahko uporabljaš za praktično karkoli – načrtovanje ciljev in njihovo revizijo, sledenje navadam, načrtovanje dneva, tedna ali meseca in še marsikaj drugega.  

3. Vision board

Vision boarda ni potrebno posebej predstavljati. Gre za res noro noro noro powerful orodje. Ker sama izhajam iz športa, iz prve roke vem, kako pomembna je vizualizacija, zato ti polagam na srce – daj vision boardu priložnost.  

Izjemno meditativno je, če ga ustvariš v fizični obliki, deluje pa tudi digitalno: narediš ga lahko na Pinterestu ali v Notion predlogi, ki sem jo omenjala v začetku tega zapisa (v vsakem primeru pa priporočam, da ga imaš na dosegu roke – pomembno je namreč, da cilje vsak dan vidiš pred sabo, ne da ustvariš vision board in nato nanj pozabiš). Za kakršenkoli način se odločiš, zberi na kup fotografije in citate, ki orišejo tvoje sanjsko leto. Nato si vzemi nekaj trenutkov in si predstavljaj sebe v tem sanjskem scenariju leta. Vem, da zveni kot totalen newagerski bullsh*t, če rečem, da na vision board dodaj svoje slike namesto ljudi na slikah, ampak, ej, to je tvoje sanjsko leto in ti si glavni lik v njem. Če si že v mislih težko predstavljaš, da bi bil_a resnično na tem mestu, je to lahko dober trik, da svoj um navadiš na to, da si te bo lažje predstavljal tam, kjer si zares želiš biti.  

4. Scrapbooking

Podobno kot ustvarjanje vision boarda lahko deluje tudi scrapbooking (o njem sem že pisala v stari objavi o tem, kako najti ustvarjalni navdih). Sama zbiram vse revije in letake, ki jih dobim v roke, iz njih izrezujem fotografije, ki so mi v navdih in ustvarjam svoj scrapbook 

Možnosti pri tem so neomejene. Če je vision board bolj splošen in vsebuje različna področja, lahko ta posamezna področja razdelaš s pomočjo scrapbookinga. Ponovno izberi zvezek, ki ti je ljub in ga spremeni v scrapbook. Izdeluješ lahko tematske vision boarde, zbiraš barvne palete, ki te navdihujejo in ti vzbujajo občutja, ki jih želiš prinesti v svoje življenje. Predvsem pa se ne omejuj in si daj duška. Življenje je polno nekih predpostavk, ovir in (trenutno še posebej) omejitev. Zakaj bi si jih postavljali še sami? 

Mimogrede, s to tehniko lahko ustvarjaš tudi moodboarde projektov, ki se jih lotevaš. Izvrsten način, da spodbudiš svojo kreativnost in ideje iz uma preneseš v vizualno obliko. 

5. Post-it vision board

 

Včasih se smejim vsem možnim načinom, na katere posamezniki uporabljajo post-it listke, ampak dejstvo je, da so res vsestransko uporabni. Sama sem se postavljanja ciljev z njihovo pomočjo lotila tako, da sem jih razvrstila v tri kategorije: zdaj, čez eno leto in neomejeno. Začela sem z zdaj in na roza listke zapisala, kakšno je trenutno stanje v moji karieri, na zelene sem napisala trenutno finančno stanje, na modre pa trenutno dogajanje glede ciljev v zasebnem življenju. Nato sem po istem sistemu barvnega kodiranja zapisala svoje cilje v naslednjem enem letu ter cilje oz. sanjski scenarij, ki mu nisem določila roka.  

Lahko rečem, da mi je resnično pomagalo, da sem imela to vsak dan pred sabo. Če neko zadevo pač gledaš vsak dan, to v tebi nekaj premakne in že na nezavedni ravni bolj stremiš k temu, da bi svoje cilje res dosegel. Kot sem že omenila, če cilje samo enkrat zapišeš in skriješ nekam v predal, večino kmalu pozabiš. Kako bi torej lahko delal za njihovo uresničitev, če se jih niti ne spomniš? 

6. Mind map (miselni vzorec)

Vsi vemo, da cilje lažje dosežemo, če jih razbijemo na manjše korake in če si vizualec, ti lahko pomaga ustvarjanje nekakšnega miselnega vzorca, s katerim cilj razbiješ na manjše korake in konkretne naloge. Morda si eden tistih, ki jim je šlo ustvarjanje miselnih vzorcev v osnovni šoli na živce, ampak to je lahko tvoja priložnost, da se z njimi ponovno spoprijateljiš.  

Na sredino lista zapiši glavni cilj. Iz njega naj vodijo puščice do nekaj (približno 3 – 5) manjših ciljev. Za vsakega od teh manjših ciljev nato najdi konkretne korake oz. naloge, ki jih moraš opraviti, da se uresničijo. Vsako stopnjo hierarhije zapiši v manjše krogce in pri realizaciji korakov do cilja začni pri njih, saj ti bodo vzeli najmanj časa. Tako se počasi pomikaš proti večjim korakom in postopoma prihajaš bližje in bližje večjemu cilju.  

Želiš še bolj poglobljeno revizijo preteklega in načrtovanje prihodnjega leta?

Morda ti bo prišel prav vodič z naslovom Poglobljeno načrtovanje osebnih ciljev v novem obdobju, ki je na voljo v moji spletni trgovini po simbolični ceni 3,99 €. V gradivu se RES potopimo v proces introspekcije in s pomočjo njega ustvarimo vizijo, s katero lahko uspešno kreiramo novo obdobje, ne glede na koledarsko leto. Priročnik lahko uporabljaš vsako leto, dobiš pa ga v interaktivni različici za izpolnjevanje na računalniku in pa različici primerni za tisk. 

Trenutno pa imam na spletni strani tudi poseben paket, ki sem ga poimenovala »Uspešno 2021«, v katerem poleg prej omenjenega vodiča dobiš še knjigo »Načrtovanje novega poslovnega leta«, ki bo na voljo samo do 12. januarja in potem iz trgovine izgine. Priročnika ti bosta omogočila, da s prijetnim in inovativnim sistemom razdelaš preteklo leto, prideš do zaključkov in se na podlagi njih pripraviš na novo leto 2021 tako na osebnem kot tudi na poslovnem področju. Ker res želim, da ti uspe, je paket na voljo po znižani ceni 25,00 €.