Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Postavi si cilje za leto 2018

In jih tudi uresniči. Na spletu je prava poplava podjetniških gurujev, ki nas privabljajo z mamljivimi naslovi kot so »kako zaslužiti 50 tisoč evrov v enem mesecu« samo zato, da nam na koncu prodajo svoj 300 dolarjev vreden webinar. Pa na drugi strani brbotajočih milenijk, ki so pustile faks, da bi sledile svojim sanjam in postale youtuberke, kjer zdaj prodajajo svoj ebook o zakonu privlačnosti, s katerim bomo teh 50 tisoč evrov v enem mesecu lastnoročno manifestirali. Če te ti dve opciji ne prepričata najbolj, beri dalje. Zate (in zase) sem pripravila vodič po planiranju leta 2018, s katerim si lahko enostavno postaviš cilje ter jih z malo volje in predanosti tudi dosežeš.

Naj še poudarim, da je ta objava nekoliko bolj karierno in poslovno obarvana (torej manj tistega telovadila bom 3x na teden, prebrala 1 knjigo na teden itd.), a vseeno primerna za vsakogar, ne glede na to ali še študiraš, ali začenjaš svoj biznis, ali delaš na nekem svojem skrivnem projektu, … Za vse in vsakogar. Pa dajmo.

Kako postaviti cilje za leto 2018

V resnici lahko dosežemo vsak (realističen) cilj.

Samo upamo si ne.

Potrebujemo konsistenco, malo trme, nekaj zagona in navdiha. Da uresničimo svoje življenjske cilje tako kot svoje letne, mesečne, tedenske in dnevne načrte, potrebujemo dober plan. Poznati moramo sami sebe. Zato: če kadarkoli med branjem tega prispevka ali načrtovanjem svojih ciljev opaziš, da odgovorov ne moreš jasno definirati, potem si vzemi še nekaj časa in premisli. Kaj te ovira pri definiciji ciljev? Kaj točno manjka? Kaj te ne prepriča? Ali si iskren do samega sebe?

Šele ko svoje cilje za leto 2018 lahko zastaviš samozavestno, vanje verjameš in za njimi stojiš, jih lahko tudi dosežeš. Zares. Sicer gre bolj ali manj za sanjarjenje.

Prvi korak

Jasno (do)loči svoje cilje

Obstajata dve vrsti ciljev. Ena skupina ciljev je tista, zaradi katere smo na dolgi rok lahko nesrečni in se počutimo neizpopolnjene, tudi če jih dosežemo. To so neke vrste zunanji cilji, ki jih oblikujemo zaradi pričakovanj in standardov v družbi, zaradi pričakovanj tretjih oseb in želje po dokazovanju pred drugimi. Ti cilji so velikokrat materialistični in jih dokazujemo v obliki drage lastnine, neke vrste statusnih simbolov. Lahko pomenijo avto za vrtoglave številke, vilo ob morju, direktorski položaj na delovnem mestu (čeprav v resnici v njem ne uživamo) itd.

Druga vrsta ciljev je tista, ki je ključnega pomena. To so tvoji notranji cilji in se skladajo s tvojo identiteto, potrebami in s tvojim iskrenim, surovim bistvom. Nočem bit cel Gandhi tukaj tako da – med te cilje spadajo vse tiste stvari, ki izhajajo iz aktivnosti, ob katerih »padeš not« v nekakšno flow stanje. Veš tisto, ko pozabiš na čas in si 100 % osredotočen na tisto kar počneš? Tiste res fulfilling aktivnosti, pri katerih (in samo takrat dejansko) utihne tvoj notranji kritik in te samo pusti, da v miru delaš, kar delaš.

Seveda tudi zunanji cilji niso nujno slabi. Vsaj ne, dokler so v skladu s tem, kako se želiš počutiti in kako želiš živeti ti, zaradi sebe, ne zaradi drugih.

Novoletne zaobljube in cilji za 2018

Drugi korak

Najdi svoje poslanstvo

O tem bom sigurno še pisala, saj je to verjetno ena izmed najtežjih stvari, ki jo lahko v kateremkoli trenutku zase določiš. Poleg tega se lahko stalno spreminja, tudi iz leto v leto. Tvoje poslanstvo naj bi združevalo naslednja tri področja, o katerih dobro razmisli.

Kaj naj bo tvoja zapuščina?

Po čem si želiš, da si te ljudje zapomnijo? Kakšne spremembe bi želel/a videti na svetu zaradi sebe, ko te več ne bo? Kako lahko pomagač drugim na podlagi svojih izkušenj, znanj, veščin, talentov? In navsezadnje – katera je tista stvar, ki te »podžge«? Do česa čutiš strast? Kaj je lahko produkt teh tvojih strasti in interesov?

Kaj ti prinaša veselje?

Tvoje notranje poslanstvo oziroma namen tvojega obstoja naj bi ti prinašal tudi notranje zadovoljstvo in zanj je smiselno, da se zaradi njega počutiš dobro, da te stimulira in zabava. To je odvisno tudi od tega, s kakšnimi ljudmi si obkrožen in kakšnim ljudem rad pomagaš. Tip ljudi, s katerim svoje poslanstvo komuniciraš, ljudje, ki jim zaupaš, ki ti ustrezajo, bodo v tvojem početju iz tebe privlekli veselje, navdušenje, še več zagnanosti in pozitivo, med tem ko te lahko napačni ljudje popolnoma zatrejo. Tudi če počneš tisto, v katerem zares uživaš.

Kateri so tvoji talenti?

Za trenutek se vrni nazaj v otroštvo. Kaj ti je šlo dobro? V čem si bil/a na nekoliko višji stopnji kot ostali? Katere dejavnosti so te najbolj omrežile in navduševale? Kaj so bile tvoje otroške sanje? Veliko možnosti je, da je to točno tista stvar, ki bi ti lahko prinesla ultimativno notranjo zadovoljstvo, omogočala preživetje, finančno svobodo in srečo. Le da žal svoje otroške nagone tekom odraščanja velikokrat zatremo.

Kratka osebna izkušnja – ko sem bila majhna, sem ves čas risala, slikala in pisala. Pa visela na računalniku, ja, že kot 90s kid. Izkazalo se je, da sem po srednji šoli, ko sem bila praktično ničelno kreativna, dejansko šla nazaj k svojim izvornim interesom in postala grafična oblikovalka. Tekom dela pa se vseeno iz leta v leto zavedam, da sem imela še pred računalnikom druge interese. In zato danes pišem blog. Ker obožujem pisanje in mi gre dobro. Pa tudi slikam čedalje več in ta talent/potlačene sanje nameravam oživeti.

Seveda ni vse v talentu, talent je le predispozicija, na kateri lahko z vnemo in predanostjo gradimo in oblikujemo svoje kompetence. Zato se vprašaj, kaj je tisto, kar bi počel/a zdaj, če te ne bi skozi sva ta leta omejeval izobraževalni sistem, vpliv družbe in odločitev drugih za tvojo prihodnost?

Najdi presek vseh teh treh področij in voila, imaš svoje poslanstvo, svoj  »purpose«. Če lahko poslanstev našteješ več, se pri planiranju odloči za enega, za tistega, do katerega si bolj strasten/a. Po naravi vsakogar nekoliko bolj vleče k enemu interesu kot drugemu. Samo dobro razmisli. Žal imamo samo eni življenje in vse na enkrat ne gre, pa čeprav bi radi.

Nekaj več o iskanju svojih “the” področij/poslanstev/razlogov za življenje, pripravljam v zapisu za naslednji teden. 

 

Podrobno planiranje ciljev leta 2018

Zdaj se začne zabavni del. S tabo bom delila pristop, ki se mi zdi izmed vseh preučenih najbolj primeren zase ter najbolj »človeški« izmed vseh, na koncu pa bom na hitro predstavila še širše uporabljene pristope (ki so bolj ali manj samo novoletne zaobljube na posamičnih področjih), ki jih lahko srečaš na skoraj vsakem drugem Youtube kanalu.

Lotimo se konkretnih ciljev, pri katerih je ključno, da so specifični, realistični, natančno časovno določeni z rokom in predvsem merljivi. Napiši si to nekam z velikimi črkami. Edino na ta način lahko svoj napredek dejansko ovrednotiš. Razen če želiš, da tvoj new year resolution seznam ponovno pristane v prašnem kotu in na koncu ne odkljukaš prav nobene stvari.

3 kategorije konkretnih ciljev

1: finančni cilji

Z natančno številko določi, koliko denarja želiš zaslužiti v prihodnjem letu. Najbolje, da znesek razdeliš po mesecih. Določi znesek, ki zate pomeni finančno svobodo. Torej, da vključuje neizogibne stroške za življenje (najemnina, transport, hrana, zavarovanja, telefon, internet in ostale stvari, brez katerih ne moreš), stroške povezane s tvojim želenim slogom življenja (članarina v knjižnici, fitnesu, abonma, petkovo žuranje itd.), poljuben varčevalni znesek (razmisli, za kaj želiš varčevati – avto, hiša, potovanja) in nek preostanek, v katerem tiči tvoja finančna svoboda.

Še enkrat ponavljam – postavi si realističen cilj. Multimilijonar žal iz nule ne moreš biti. Iskreno postavi številko, ki ti bo omogočala, da uresničuješ svoje notranje potrebe, želje in sanje. Premisli, ali so te sanje zunanji cilji, ki jih želiš imeti zaradi drugih, ali pa notranji cilji, ki jih želiš doseči iskreno, zaradi sebe.

Nato si določi maksimalno 5 letnih projektov, preko katerih boš ta cilj tudi dosegel/a.

Fiktivni primeri: do aprila 2018 si bom v službi prislužila povišico 300 € k redni plači. S februarjem 2018 bom imela še eno študentsko delo z minimalno urno postavko 5 € na uro. Do maja si uredim osebno dopolnilno delo in odprem Etsy trgovino, kjer na mesec prodam vsaj 5 artiklov in zaslužim 500 €. Februarja bom dala odpoved in  marca začela v novi službi, kjer bo plača vsaj 500 € višja od prejšnje.

2: vplivnostni cilji

To je ta del mojega pristopa, ki bi ga moral po mojem mnenju vključiti vsak, ampak na žalost je moderna družba taka, da nam rado dol visi. Tako da, preden zamahneš z roko, vsaj preberi in mi daj šanso. Čez eno leto se mi lahko zahvališ.

Spet se vrnemo na vprašanje, kakšen vtis želiš pustiti. Kako lahko pomagaš ljudem. Kaj jim lahko nudiš. Kakšen svet lahko pustiš za seboj. Kako ga narediš boljšega. Srčno verjamem, da se dobro z dobrim vrača. Pa da dandanes ljudje čisto preveč jemljemo, damo pa nič. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da več kot daš, več dobiš nazaj v takšni obliki, ki kot potrebuješ.

Zadaj si torej takšne vplivnostne cilje, ki bodo doprinesli k tvojemu »namenu«., pa tudi takšne, ki so v skladu s tvojimi vrednotami. Sem šteje recimo predajanje znanja preko bloga, newsletterjev, širjenje svojih idej preko socialnih omrežij, donacije neprofitnim organizacijam, v katere verjameš itd.

Fiktivni primeri: v prvih 4 mesecih leta 2018 bom donirala 450 € dvema slovenskima neprofitnima društvoma ali organizacijama. S pomočjo tedenskih uporabnih prispevkov na blogu bom do septembra 2018 na Facebooku dosegla 1500 všečkov na svoji strani. Vsaka dva meseca bom enemu prijatelju brezplačno pomagala z grafičnim oblikovanjem. Vsaka dva tedna bom objavila en prispevek s promocijo umetnikov in kreativcev iz celega sveta in to inspiracijo delila z drugimi.

3: osebni cilji

To pa so tisti klasični. Sem spada vse, kar te bo izpopolnjevalo na čustveni in osebnostni ravni. Predlagam, da si tudi tukaj določiš maksimalno 5 projektov, saj večji seznam pomeni tudi večjo možnost, da cilji padejo v vodo. Ponavljam se že ampak res premisli. Kaj so tiste stvari, ki bi jih bilo potrebno vpeljati v življenje, katera področja bi bilo potrebno izboljšati, kar si želiš početi v prostem času.

Fiktivni primeri: 4x na teden bom zjutraj delala jogo. Prebrala bom eno knjigo na mesec. Do jeseni bom imela svoje stanovanje.

Ko imaš začrtane cilje,

Sestavi svoj akcijski načrt

Ko imaš začrtane vse te cilje, lahko zanje sestaviš action plan. To pomeni, da za vsak projekt, ki te pri doseganju zastavljenih ciljev čaka, določiš vse korake, ki te bodo do uresničitve vodili. Če je recimo moj cilj pri prihodku, da do aprila dobim povišico 300 €, lahko kronološko določim korake kot so raziskava tehnik pogajanj, določitev ciljev in izjemnih rezultatov na delovnem mestu, ki jih bom skušala doseči, zbiranje podatkov o svojih uspehih iz dosedanjega dela, priprava na pogajanje ipd. Tako imaš ves čas pregled nad stvarmi, ki jih moraš narediti za uresničitev cilja. Stvar se ti bo zdela bolj sistematična in kar naenkrat dobiš izjemen občutek nadzora ter posledično samozavesti.

Priporočam, da si za vsako četrtletje leta 2018 izbereš enega ali maksimalno dva izmed določenih ciljev in jih do potankosti predelaš, ostale pa lahko čez leto zastaviš le okvirno. Sicer se bo nabralo preveč in posledično bo tvoja motiviranost padla.

Načrtovanje ciljev za novo leto

Povzetek

 • Za vsak kvartal si določi cilj (oziroma največ dva), ki je v skladu s tvojim poslanstvom, željami, vrednotami in realističnimi pričakovanji.
 • Razdeli svoje kvartalne cilje v manjše projekte, ki jim nujno določi časovni okvir, v katerem jih želiš izpolniti.
 • Vsakemu projektu določi seznam korakov. Vključi vsak korak, pa če se zdi še tako nepomemben.

Še nekaj uporabnih nasvetov

Pri načrtovanju svojih ciljev, spremljanju svojih napredkov in si lahko pomagaš z raznimi online orodji za vodenje projektov kot so Asana, Trello in konec koncev Evernote.

Če si bolj analogen tip človeka, potem priporočam natančno in vestno spremljanje in beleženje napredkov v planerjih, bullet journalih, Google koledarjih ali karkoli že uporabljaš.

Če želiš ostati inspiriran/a in se iz dneva v dan zbuditi z zagnanim občutkom v glavi, toplo priporočam, da si nekje na vidnem mestu narediš svoj vision board (praktično skupek izrezkov, fotografij, quoteov in ostalega, kar te inspirira in motivira na poti k tvojim ciljem). Redno pregleduj (svetujem tedensko!) zapiske, kjer si določil/a svoje cilje in jih definirala. Tako lahko ponovno obudiš iskrico, če slučajno kakšen dan izgine. Vizualiziraj si sebe čez natanko eno leto, ko imaš lahko za sabo kup osvojenih ciljev. Deli svoje cilje z drugimi, govori o njih. Napiši jih na list papirja. In ohranjaj svojo samodisciplino. Drugi ne morejo zate osvojiti tvojih sanj, samo sam/a lahko.

Alernative in novoletne zaobljube

Kot sem rekla, večina life coaching gurujev svetuje malce drugačen pristop, pri katerem naj bi svoje cilje razdelil v kategorije, ki so v skladu s teboj. Na koncu vse skupaj nekoliko spominja na tipične novoletne zaobljube. Tako se lahko sama odločim na primer, da moji cilje ne bodo finančni, vplivnostni in osebni cilji, temveč cilji na področju zdravja, znanja, financ, sreče, družine, kariere ali biločesa. Kategorije določiš sam. Tukaj se pojavi težava, ki jo ima s tem pristopom veliko ljudi – ni natančen. To je tako, kot če greš k osebnemu trenerju v fitnes in ti namesto detajlnega plana za prehrano reče, da se sam odloči, kakšna vrsta hrane ti paše. Če so to krofi pa naj bodo krofi vsak dan.

Težava v nas ljudeh je, da smo na področju samoizpopolnitve in izpolnjevanja svojih sanj, ciljev in potencialov nekoliko izgubljeni, nevedni, prestrašeni in leni. Zato potrebujemo dobro mero samodiscipline in pa tudi nekoga, da nas vsaj na začetku malo vodi za roko. Predstavljen alternativni pristop, kjer sami izberemo kar je za nas najboljše, naredi točno to.

Alternative se velikokrat osredotočajo predvsem na osebne cilje in zanemarjajo finančne ter vplivnostne cilje. Tudi če si mnenja, da denar ne narekuje tvojega življenja, si finančne cilje vseeno zastavi. Kljub svojim vrednotam in prepričanjem vseeno lahko določiš svojo idealno mejo za finančno svobodo, ki ti bo omogočala tudi vse tiste stvari, ki te v resnici polnijo s srečo. Se pravi verjetno izkušnje in doživetja namesto materialnih dobrin. Ne glede na to kakšen antimaterialističen nasprotnik potrošništva si, fairtrade organic garderoba, potovanja na druge konce sveta, športna oprema, yoga retreati, plavanja s kiti etc etc – vseeno nekaj stanejo. Vplivnostni cilji pa ja … zaradi njih se počutiš bolje. Preprosto. Tako da niso brez pomena.

Problem novoletnih zaobljub velikokrat je, da se osredotočajo na zunanje cilje, ki jih želimo doseči prehitro s pomočjo neke zunanje sile, namesto da bi se osredotočili na zaobljubo glede navad in namesto, da bi vzljubili proces na poti do cilja. Vsaka zaobljuba je skorajda ničvredna, če ne postane del našega življenjskega sloga, če je ne ponotranjimo, če ne razumemo naših razlogov za izbor teh zaobljub.

 

Čar predstavljenega pristopa je, da računa na dejstvo, da boš sledil navodilom, dokler se v tebi ne požene perpetuum mobile tvoje lastne notranje ambicije, ki te od tam sam žene naprej. In tukaj se začne čarovnija.

 


 

Juhu, uspelo ti je priti do konca. Čestitam in hvala, ker bereš! Upam, da ti pride vsaj malo prav. Poskusi. Če ne drugega malo bolje spoznaš samega sebe. Če ti je bia ta vrsta objave všeč in bi želel/a, da prihodnosti spišem še kakšen nasvet glede planiranja, organizacije in načrtovanja za večjo produktivnost, uspešnost in motivacijo, se pofočkaj v komentarju ali pa mi piši. Te bi zanimalo tedensko planiranje, bullet journaling, orodja za boljšo organizacijo, … ? Let me know.

Pa vso srečo in veliko uspehov v novem letu! ♥

13 komentarjev

 • pajo

  Beremo, bomo brali in kaj pametnega tudi za sebe izbrali. Dobro tole Masha… Srečno v letu, ki prihaja.
  Lp

  • mashanator

   Enako, enako! Hvala za vse in vse najlepše!

 • Nusa

  Res eden najboljsih pristopov k postavljanju ciljev, ki dejansko temelji na tem da se pocutis izpopolnjen in ni samo “chasing unrealisting goals down the rabbit hole”. Hvala ti za to in se veliko taksnih objav v letu 2018 🙂

  • mashanator

   Ohhh hvala ti Nuša, kok je to lepo prebrat. Sigurno sledi še več objav na ta način. 🌸

 • Nataša

  Vauuu…navdušena nad zapisanim…nujno preberem še 2x s svinčnikom v roki (namreč berem med vožnjo, kot sovoznik)…in komaj čakam naslednjega

  • mashanator

   Hvala Nataša, me res veseli! Upam, da pride prav tudi s svinčnikom 😉

 • Kristy

  Waw hvala za ta super zapis in napotke 🙂

  V letu 2018 ti (sebično) želim še veliko takšnih motivacijskih zapisov 😉

  • mashanator

   Z veseljem, me res veseli da pride prav. 🙂 Enako, vse najlepše želim ❤

 • Mateja79

  Hvala Maša. Ravno to sem potrebovala. Prisegam na vplivnostne cilje. Srečno v 2018.

  • mashanator

   Hvala Mateja! Se strinjam, tudi jaz. Čar je v tem, kar damo drugim. Srečno! ❤

 • Kresna

  Waw ja ja še bi kakšno tako objavo ! ..Nikoli nism bla kind of person ki dela spremembe z novim letom ker semizdi da jih lahko vedno..
  Ampak letos se mi res zdi en nov začetek in hočem probat! Včeraj sm si že zapisala par stvari v notebook in je bil ful dober občutek, bom provala še mal boljše organizirat v takem stilu kot si ti napisala 😊 hvala!

  • mashanator

   Z veseljem! Tut men se zdi sicer to omejevanje z novim letom za takšne “spremembe” in planiranje brezveze, mislim, konec koncev bi lahko to naredil na katerikoli datum, ampak smo tok navajeni da je mogoče najlažje met določen datum, se takrat usest in poštimat svoje načrte, prioritete, želje. 🙂 Upam, da ti pride prav!