Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Kako se posloviti od starega leta?

Veliko beremo in pišemo o načrtovanju naslednjega leta, o namerah, o (za)obljubah, bolj ali manj ekstremnih. Veliko beremo o hvaležnosti in lepih trenutkih, vendar vseeno v eri anksioznega duha preteklemu letu zelo hitro rečemo adijo, med tem ko pravzaprav že korakamo rikverc proti novemu letu. Letos sem se odločila od leta posloviti tako, kot se zagre. Ga predelati, pregledati, prežvečiti in izljubiti tudi tam, kjer je bilo leto morda na trenutke grenko.

Zakaj je poslavljanje od leta ravno tako pomembno, kot je pomembno načrtovanje naslednjega?

Spomni se na kakšen šolski test, ki se je popolnoma ponesrečil. Totalen šus. Lahko da zaradi premalo učenja, lahko da zaradi slabega dne, lahko da zaradi težavnosti. To slabo oceno je treba popravljat. Ker smo ljudje narejeni tako, da se iz napak učimo, najprej pregledamo kaj vse je šlo na testu narobe in izpilimo znanje na mestih, kjer so bile prej luknje. Pripravimo se tako, da se izboljšamo na področjih, kjer smo imeli težave.

Ampak čar pravzaprav ni v ponovnem učenju in izboljševanju, čar je v tem, da smo se sposobni usesti in fokusirano recenzirati preteklo situacijo. Na žalost smo dandanes ljudje ustrojeni tako, da si čas za refleksijo vzamemo le, ko se zgodi kaj slabega, ko pa se zgodi kaj dobrega, pa samo stečemo naprej in v nedogled lovimo srečne trenutke, ne da bi v njih pravzaprav uživali v trenutku. Enako se dogaja ob prehodu koledarskega leta. Naši dnevniki in objave na družbenih omrežjih – oboje polno zaobljub, drznih ciljev in poglobljenih namer. Večina izhaja iz navdušenja nad novo obrnjenim listom in občutkom, da nam to prinaša neomejene nove priložnosti za boljši jaz, boljše vse. Namesto da bi se za trenutek usedli in pregledali leto za sabo.

Zakaj?

Kot prvo se lahko spomnimo vseh lepih trenutkov v letu in si privoščimo bogat koktejl hormonov sreče ob podoživljanju lepega s spremljajočimi občutki hvaležnosti. Kot drugo se spomnimo na vse naše kikse, na vse naše šuse, ki jih zdaj nekoliko z distanco lahko ovrednotimo. Kot posledica si lahko novo leto začrtamo tako, da vzamemo v zakup tako tista področja, ki so se za nas izkazala za dobra, kot tista negativna, iz katerih smo se nekaj naučili. Kombinacija obojega je zmagovalna.

Kako se torej posloviti od preteklosti?

Vzami si čas zase. Ne samo 15 minut, več, ker se stvar lahko raztegne v dolgo umirjeno popoldne, popolnoma primerljivo z wellnessom. Pojej dober zajtrk, skuhaj si najljubši čaj, prižgi praznične lučke in se obleci v nekaj toplega. Vzemi svoj najljubši zvezek ali nov planer s praznimi stranmi in začni.

Namig: če ti je tako bolj udobno, lahko refleksijo tudi snemaš med tem ko govoriš. Nekaterim razmišljanje na ta način bolje steče. Celotno zadevo lahko seveda spišeš tudi na računalnik ali na telefon. Če jo deliš na socialnih omrežjih, bom vesela, če me označiš (@mashanator) in mi poveš, kako se ti je zdelo.

Čar pristopa, ki ti ga bom predstavila je, da se mu prepustiš. Da pišeš in pišeš, da čečkaš in rišeš puščice, da opažaš povezave med enim in drugim. In še preden dojameš, se zavrtiš v vrtinec načrtovanja prihodnjega leta. O teh temah pišem veliko, zato te vabim, da prelistaš tudi ostale prispevke:

Oh, in še ena stvar. Če imaš kje zapisane svoje cilje za prejšnje leto, ti priporočam, da jih pregledaš (če jih želiš pregledati) pred začetkom dela na tem pristopu.

Vprašanja za refleksijo

Vsak naslov naj ti služi za odsek za pisanje. Pod vsak naslov sem ti zapisala par primerov, da ti bo pisanje lažje steklo.

Ko pomisliš na preteklo leto, katere so prve 4 besede, ki ti pridejo na pamet?
Npr.: svoboda, kariera, potovanja, zaposlitev, razhod, žalovanje, …

Če bi lahko preteklemu letu dal_a številčno oceno od 1 do 10, koliko bi dobilo?

Od 1 do 10 označi svojo uspešnost na naslednjih področjih v preteklem letu: osebna rast, zdravje, fizična zmogljivost, druženje, ljubezen, denar, kariera, zabava, potovanja, učenje. 

Kaj so bile v preteklem letu zate najpomembnejše in kaj najmanj pomembne stvari?
Na levo stran napiši pomembne (npr. gradnja kariere, druženje z družino, varčevanje, ustvarjanje, dobre ocene, izleti v naravo, šport, …) in na desno stran nepomembne (npr. socialna omrežja, kavice, fizična pripravljenost, ugajanje drugim, …).

S katerimi dejanji ali stvarmi ti je uspelo uiti svoji coni udobja v preteklem letu?
Npr.: z začetkom samostojnega podjetništva, z odpovedjo, z networkingom, z začetkom plesnega tečaja, z začetkom psihoterapije, …

Na katere dosežke si ponosen_a?
Npr.: izboljšani odnosi s starši, selitev, solo potovanje, …

Katere vrednote so te v preteklem letu vodile?
Npr.: potovanja, notranji mir, iskrenost, skrb zase, delo …

Kako si v preteklem letu spremenil_a svoje življenje, da so se te stvari lahko zgodile?
Npr.: delo na svojem egu, varčevanje, aktivno delo na sebi, nova poznanstva, nov krog ljudi, …

Katere osebe so imele v preteklem letu nate največji vpliv in kakšen je ta vpliv bil?
Npr.: moja sestra, ki mi je pokazala, da se lahko z družino spet zbližam kadarkoli v življenju. Moj mentor, ki me je ves čas rasti in učenja brezpogojno podpiral.

Seznam najlepših trenutkov v preteklem letu.
Za to nalogo si vzemi veliko prostora in piši piši piši, tudi tiste najmanjše trenutke, ko te je navdala neizmerna sreča. Od lepega sončnega zahoda s partnerjem do novih puhastih nogavic.

Katere napake si naredil_a v preteklem letu in kaj se iz njih lahko naučiš?
Najprej zapiši napako, pod njo zapiši, kaj se lahko iz nje naučiš. Npr.: minus na bančnem računu – lahko se naučim slediti financam in bolje upravljati z njimi; slabi poslovni rezultati – več fokusa na predpripravah in marketingu, raziskava trga…

Kakšen nasvet bi dal_a sebi za nazaj, če bi vedela, kaj vse se bo zgodilo?
Npr.: pazi koga spuščaš v osebni zaupni krog, pred začetkom sodelovanja podpiši pogodbo, vedno poslušaj intuicijo …

Kaj lahko pričakuješ od tega?

Nekateri se v tovrstne pristope povsem potopimo in zaplavamo globoko v spomine, prebrskamo celoten foto album na telefonu, pokličemo znance in se spomnimo lepih trenutkov skupaj … drugi to vajo doživljajo izredno intenzivno in intimno, za izpolnjevanje potrebujejo več odmorov in celo več dni ali tednov. Želim ti povedati, da je vse to normalno. Lahko se ti celo zgodi, če je bilo leto bolj negativno, da na dan začnejo vreti slabi občutki in tudi to je povsem OK in normalno. Spomni se, da je v takšnih trenutkih potrebno biti nežen do sebe. Naj ti novo leto služi kot nova priložnost. Ne glede na to, ali je bilo leto »dobro« ali »slabo« – tukaj je bilo zato, da te nekaj nauči. Zato mu je fino pogledati v oči, na koncu pa mu samozavestno pomahati v slovo in se odpraviti naprej.

Iščeš strukturiran sistem za zastavljanje ciljev?

Interaktivni delovni zvezek Poglobljeno načrtovanje osebnih ciljev vsebuje celovit sistem revizije in načrtovanja ciljev, na voljo pa je po simbolični ceni 3,99 €. Če ti je zgornji pristop všeč, ti povem, da te bo ta zvezek navdušil še bolj.


 

Želim ti čim bolj izpopolnjujoče poslavljanje od tega leta in lepo preživljanje praznikov.