Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Kakšni trendi nas čakajo v 2020?

Zadnji mesec se vrti okoli poročil o trendih v 2020. Tako kot že nekaj let do zdaj, se tudi letos za teh nekaj tednov spremenim v Alico in se z glavo naprej potopim v malo morje poročil in napovedi. Nekatera napovedujejo, druga ugibajo. Tudi letos imajo kup skupnih točk. Spodaj te čaka neke vrste meta analiza, ki jo zase opravim vsako leto, pa sem si rekla – eh, zakaj pa ne bi delila. Kaj nas torej čaka in kam se veter obrača?

(Trendi niso hierarhično razporejeni)

Mešanica digitalnega in resničnega

Še naprej beremo o napredku in vse večjih razsežnostih uporabe pametnih tehnologij in digitalizacije v smeri ustvarjanja navidezne in obogatene resničnosti. Hkrati z razširitvijo 5G tehnologije lahko pričakujemo tudi razmah AR in VR marketinga. Tema večih poročil letos so digitalni dvojčki, strojno učenje, 3D tiskane pametne simulacije in “čuteča” tehnologija. Trendi napovedujejo še bolj zamegljene meje med fizičnim in digitalnim svetom. (Frog, Twitter, Gartner, Isobar, Trend watching, JWT, Mindshare, … se strinjajo)

Krožno gospodarstvo in zelena podjetja

Govorimo o planetocentrizmu. Trajnostna gibanja niso samo trend med milenijci, prepletajo se tudi s poslovnimi modeli. Tako multikorporacije kot mikropodjetja čutijo, da se pritisk okoljske odgovornosti prenaša s potrošnikov nanje. V 2020 lahko pričakujemo, da bo še več podjetij vključilo trajnostni aspekt v svoje strategije. Postaja očitno, d a potrošniki čedalje raje “nagrajujejo” zelena podjetja s še več zvestobe, predanosti in posledično seveda – z nakupi. V poročilih se tako pojavljajo besedne zveze kot so čiste korporacije, nakupovanje z vrednostjo, aktivizem znamk, znamke z misijo, odgovorno potrošništvo, 2nd hand, … (Pinterest, Twitter, Ford, Deloitte, Landor, Forrester, JWT in drugi se strinjajo)

Krožno gospodarstvo in zelena podjetja

Vir: Facebook IQ

Mentalno zdravje

Čedalje več bo govora o stresu, anksioznosti, depresiji, izgorelosti, pritisk družabnih omrežij in ekranov nasploh. Že v 2019 smo tako opazili velik preskok v usmeritvah komunikacije znamk, letos pa si upam trditi, da bo tega samo še več. Komunikacije znamk so se in se bodo zavrtele v vrtincu terminov, kot so počasni turizem, holistično zdravje, digitalni detoks, čutna tehnologija, čuječnost, odklop, globoko notranje zdravljenje, … (Hubspot, WGSN, JWT, Twitter, Pinterest in drugi se strinjajo)

Vir: Sparks & Honey

Strpni svet socialnih omrežij

Dandanes skupnosti gradijo znamke in znamke nosijo odgovornost, da v skupnosti prinašajo odgovorno vodenje ali spremljanje za posledično odgovorno komunikacijo in odnose v skupnostih. Že leta govorimo o anti-bullying kampanjah in verjetno bo tovrstnih vzgibov čedalje več, sploh v trendu, ko se naša družba (bolj ali manj uspešno) uči sprejemanja “drugačnosti” in razbijanja tabujev ter mej v različnostih. (The Future Laboratory, Edelman, Landor, JWTTwitter in drugi se strinjajo)

Življenjska uporabniška in nakupna izkušnja

Uporabniško usmerjeno oblikovanje in načrtovanje izkušenj je nekaj, za kar me neizmerno veseli, da se iz leta v leto bolj razvija in postaja skorajda neizogibna komponenta delovanja marsikaterega podjetja. V zadnjih letih je bil trend fokusiranja na posameznika, kar so podjetja dosegala z empatijo in študijo posameznikovih korakov v interakciji z znamko. Kaj pričakujemo v 2020? Fokus na to, kako to interakcijo ohranjati dobro skozi daljša časovna obdobja. Na porastu so podjetja, ki omogočajo trajnostne produkte namenjene dolgoročni rabi, pa tudi storitve, kjer je v igri krožno gospodarstvo (ponovna uporaba izdelka, program vračanja uporabljenega izdelka, …), pri tem pa ponujajo odlično izkušnjo, s katero gradijo zaupanje. Zaupanje znamki je najmočnejša valuta dandanes, sploh v času, ko kupec postaja del znamke. Ključne besede v tem segmentu za 2020 so vključenost uporabnika, experience design, doživetveni produkti, celostno oblikovanje storitev (service design), user-generated content … (Google, Adobe, Accenture Fjord, Hubspot, Kelton in drugi se strinjajo)

Stranke kot del znamke: Deloitte

Vir: Deloitte Insights

Nove perspektive identitet

Če smo v prejšnjih letih naredili kakšen korak nazaj in kot znamke (in posamezniki) z odprtimi rokami pozdravili nove definicije identitete, lahko pričakujemo, da bodo v 2020 podjetja prevzela pobudo in začela servirati s produkti, storitvami, orodji in komunikacijo, ki bo predstavljala širok spekter uporabnikov in razbijala stereotipe. Pričakujemo lahko več govora o enakopravnosti in predstavništvu raznolikih skupin. Večkrat bomo slišali besedne zveze kot so vključenost, spolna nevtralnost,  spolna fluidnost, samoidentifikacija, predstavniki, … (Twitter, Pinterest, Ford, Accenture Fjord, Trend Hunter in drugi se strinjajo)

Varnost in zasebnost

Iz leta v leto se povečuje zaskrbljenost potrošnikov okoli varnosti njihovih podatkov, predvsem na spletu, kjer nam razni vdori in zlorabe niso tuje zadeve. Čeprav se na širši ravni odvija veliko sistemskih in celo zakonskih izboljšav na področju varnosti in zasebnosti, številko zaskrbljenih tudi narašča – GDPR ni bil dovolj. Na strani lastnikov aplikacij, spletnih mest, spletnih trgovin in drugih digitalnih produktov danes leži odgovornost, da uporabniku zagotovijo varno uporabo njihovih produktov v vsakem trenutku. In ne samo, da to zagotovijo, tudi da to skomunicirajo. Zanimiv zna biti tudi presek umetne inteligence in varnosti, saj se čedalje več ljudi zavija v anonimni plašč vseh mogočih filtrov in alter egov na spletu, ki jih računalniško generirana grafika omogoča. Pri Gartnerju so pripravili fantastično poročilo, ki odlično komentira podatkovno etiko, varnost in zasebnost v digitalno rastočem svetu.

Varnost in zasebnost na spletu

Vir: Twitter 

Pametno zdravje

DNK testiranja zavoljo izrisa družinskega drevesa so v ZDA že nekaj let trend, med tem ko pri nas le radovedno opazujemo, kako v tujini naraščajo produkti in storitve, ki ponujajo personalizirane rešitve glede na strankin DNK (ali kaj drugega). Prehranski načrt na podlagi bakterij v črevesju? Pametna stranišča, ki lahko odkrijejo nevarne bolezni iz telesnih izločkov? Ne moremo si predstavljati, kaj vse že obstaja in se ne ustavlja – vrednost te niše vztrajno narašča. Pri tem je zanimivo, da takoj, ko pride v igro zdravje, ogromen delež uporabnikov prav želi deliti vse intimne podatke o sebi, med tem ko so pri aplikacijah, družabnih omrežjih in drugih digitalnih stvareh čedalje bolj zadržani. Pričakujemo, da se bo tudi na tem področju s časom moral sformirati zelo strog nadzor nad varovanjem podatkov. (Povzeto po poročilu Precision consumer 2030, Sparks&Honey)

Na drugi strani ta trend potrjuje tudi študija pri PWC, kjer je kar 75 % vprašancev (vzorec dobrih 21.000) odgovorilo, da ima na telefonu do 3 aplikacije povezane z zdravjem, fitnesom in dobrim počutjem. Najbolj so popularne aplikacije, ki nadzorujejo spanec, nas vodijo skozi športne aktivnosti in nam pomagajo pri hujšanju ter zdravi prehrani. Zelo blizu so tudi aplikacije za spremljanje ženskega cikla in plodnosti, pa aplikacije za uravnavanje stresa in aplikacije z informacijami o prvi pomoči.

Ključne besede, ki jih v prihodnosti lahko na tem področju slišimo čedalje večkrat so še biohacking, biopodatki, biobanke, biometrični podatki, …

Kaj vse lahko še pričakujemo?

Zgoraj so zajete le skupne točke poročil, ki so se največkrat pojavljale, vsekakor pa je napovedi mnogo več in glede na to, kar nas zanima, najdemo tudi tiste bolj specifične za določeno področje. Jaz sem se razveselila še rasti trenda v govoru o spiritualnosti na Twitterju, pa rasti zanimanja za do »zelenega« odgovornega turizma na Pinterestu in pa celovitega poročila pri Keltonu, kjer je postalo popolnoma jasno, da se tudi jaz sama nagibam v pravilno smer – brand strategijo. Po grafu spodaj lahko sklepamo, da je to nekaj, v kar bo v prihodnje investiralo čedalje več podjetij (preberi v tem zapisu zakaj).

Vir: Kelton Group

Si želiš več podobnih vsebin? Prijavi se na kreativno podjetniški newsletter, kjer bom vsake toliko s tabo delila svoj pogled na razvoj trendov v svetu.