Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Brezplačna enodnevna delavnica izdelave logotipa

Končno začneš uresničevati svojo poslovno idejo, poslovni načrt je spisan, kredit najet, pogodbe podpisane, čez en mesec začneš s prodajo. Ampak celo tvoja teta, ki za kolegice občasno šiva krpe, ima svoj logotip, ti pa ga nimaš. Nič, čas je za naložbo. Začneš s povpraševanjem na Facebooku – sigurno nekdo nekoga pozna, ki se s tem ukvarja. Vseeno še malo pogooglaš, mogoče bi vendarle vzel nekoga, ki ima hude reference in bo naredil res hud logotip tudi zate. Pošlješ email s povpraševanjem, oblikovalec ti pošlje ponudbo za 500 €+, tebi kapljica švica pade s čela in na email se niti ne odzoveš. Ta čas ti na Facebooku kolegica priporoči svojega bratranca, ki se s tem ukvarja. Pogooglaš ga, nima svoje strani. Ni panike. Naredil je menda že 6 logotipov, vključno zase, that will do. Vseeno hoče 150 €. Huh. Še vedno malo preveč, na tej točki vsak strošek šteje. Spomniš se, da od prijateljevega sina sošolčeva sestrična tudi ljubiteljsko sestavlja logotipe pri svojih rosnih 17 letih, pa še na oblikovno hodi, sigurno je še neodkrit talent! Par klicev, obisk na domu, s punco se zmeniš za simboličnih 50 €. Terna.

Ampak kar počne, ti nekako ni všeč. Na koncu stojiš za njenim hrbtom, včasih ji iz rok vzameš miško in premikaš linije, da bo hitreje. Še en teden imaš pred začetkom poslovanja in pošteno ti teče voda v grlo. Verjetno bi bilo lažje, če bi to naredil kar sam, itak to na tej točki že delaš, pa še 50 € prihraniš. Pogooglaš delavnico izdelave logotipa in pristaneš tukaj. Pa še brezplačna je, kakšno srečo imaš! Vzela ti bo en dan, naslednji dan pa imaš še malo časa, da dodaš kakšno bleščico sem in tja, narediš Facebook stran in zahavljujoč odličnemu brandingu bo posel zacvetel še pred svojim začetkom!

Čas je, da ti razpočim milni mehurček. Neizmerno žalostna sem, kot oblikovalka, ki je za specializirano šolanje porabila 4 leta in še vse od takrat med 100 in 500 € na mesec, včasih celo kakšna 0 več, vlaga v izobraževanja. Nadgrajevanje znanja je dandanes tako samoumevno, da se nam zdi vsak € preveč. YouTube ima nešteto brezplačnih tutorialov. Facebook se utaplja v eventih z brezplačnimi ekspresnimi delavnicami, ki pokrivajo orodja za grafično oblikovanje. Ma kaj, celo privat izobraževalne ustanove za relativno smešne zneske na obroke odpirajo programe za marketing specialiste, grafične oblikovalce, medijske guruje. Obljubljajo nebeško prinešeno dodano vrednost in preobrat kariere.

Definitivno je na B2B trgu več ljudi, ki potrebujejo logotip samo toliko, da je, kot pa tistih, ki nameravajo z logotipom rasti, imeti močan branding, vlagati v marketing in biti prisotni v vizualni obliki na digitalnih medijih. Slednji se bodo verjetno odločili za celostno grafično podobo, kar je precej bolj smiselno v njihovem primeru, predvsem zaradi nadgradnje in razširitev na druga področja, druge medije in inovacije. Res, v drugih primerih logotip ni prioriteta. Ravno toliko, da je. Naš lokalni avtomehanik nima logotipa, pa je njegova delavnica vedno polna.

Če tudi ti potrebuješ logo za silo in ravno toliko, da je, potem ti svetujem takole. Ali zares ponudi možnost tisti punci z oblikovne, ampak je ne mikromenedžeriraj. Verjemi, da je to zanjo čast in da bo dala vse od sebe. Morda ji daj nek osnutek svoje ideje, ne pričakuj pa celostne grafične podobe multinacionalke, to žal ne pride kar tako iz megle. Tvoja druga opcija, ki ti jo priporočam, je nakup logotipa na straneh kot so Etsy, Fiverr, Upwork. Etsy je super, ker lahko že v naprej vidiš kako bo logotip izgledal, načeloma pride samo do zamenjave napisa. In bum, logotip je hip, trendy, hipster, Pinterest material. Na Fiverrju, Upworku in  pri podobnih ponudnikih lahko hitro najdeš ponudnike s portfoliem, ki je blizu tvojemu okusu. Za simboličen denar tako dobiš profesionalno rešitev. Iz podjetniškega stališča mislim, da se tudi ti zavedaš, kako visoko vrednost nosi tvoj čas. Tvoj čas je nezamenljiv. Zakaj bi ga izgubljal_a s celodnevnimi delavnicami, tudi če so brezplačne, ko pa lahko zadevo uredi nekdo drug, ki se s tem preživlja, v veliko krajšem času?

Če veš, da potrebuješ logotip za nekaj “več”, pa prosim, ne šparaj. Namreč – menjava logotipov, redesigni in reševanje starih slabih poceni rešitev ni samo dražja na koncu, predvsem je tvegana za znamko. Brand image je najbolj uspešen, ko ima konstantno rdečo nit. Če veš, da bo tvoje podjetje veliko prisotno na digitalu, če želiš uporabljat družbena omrežja v svoj prid, če bo tvoj logotip na produktih, če potrebuješ promocijske materiale, embalažo in podobno, potem ti polagam na srce, da že na začetku investiraj v celostno grafično podobo. CGP je odlična naložba. Tista, ki bo izdelana dobro, ti bo služila leta in leta, brez novo nastalih stroškov, prinašala pa ti bo prepoznavnost, zaupanje, integriteto in tvoji znamki vlivala takšne občutke, razpoloženje in vtise, kot jih pri kupcih želiš doseči. Po dogovoru ti bo oblikovalec že v paketu oblikoval materiale, ki jih prav ti specifično potrebuješ, ne glede na to, ali bo to zastava, škatla za produkt ali template za objave na Facebooku. Več, ko bo v ta paket vključeno naenkrat, ceneje lahko prideš skozi. Iz perspektive oblikovalca ti lahko povem, da je celovito delo na brandingu v enem “šusu” najbolj prijetno tako zame kot za naročnika, pa še hitreje.

Nikakor tega ne pišem z namenom, da koga užalim. Popolnoma razumem, da ima vsak podjetnik svojo pot, svoje prioritete, in na seznamu mnogih pač logotip nima velike vrednosti. Želim si le, da bi v takšnem primeru čim hitreje prišli do najcenejše rešitve, to odkljukali s to-do seznama in se lahko lotili stvari, ki jih vidite kot zares pomembne. Po drugi strani pa želim tudi podjetnike, ki imajo načrte za pojavljanje v digitalnih medijih, na to nekoliko psihično pripraviti. Digitalni svet je prenasičen z estetiko, spletne strani so popolne do zadnjega piksla in Instagram profili se v kupčevih očeh primerjajo glede na prvi vtis. Zato je pomembno na tem delu storiti čim manj napak, čim manj sprememb in predvsem vedeti, da z večimi spremembami samo izgubljamo denar.

Mnogi oblikovalci se pritožujejo, da z raznimi brezplačnimi delavnicami, ki jih vodijo laiki, trg niža vrednost našim profesionalnim znanjem. Se strinjam, posplošena vrednost naših storitev se v statističnem povprečju zato lahko res zniža. Vendar osebno menim, da je vse na nas osebno. Da svoje storitve, dolga leta nabiranja znanj, kreativnost, dodano vrednost, svoj čas in reference, znamo pravično ovrednotiti. Le ko zgradimo portfolio, ki predstavlja naš slog in vredote skozi praktične primere, bomo lahko privabili naročnike, ki nas bodo cenili. Velikokrat si ob jamranju čez dumping mislim, da pravzaprav ne gre toliko za pljuvanje v lastno skledo, kot pa gre za ranjen ego in nezmožnost prodaje lastnih storitev po ceni, ki si jo želimo (ali pa imamo previsoke predstave o svoji vrednosti, žal).

Po drugi strani pa se tudi jaz sama pridružujem vsesplošnemu jamranju čez trg, ki je čedalje bolj računalniško pismen, vendar ne strokovno podkovan v grafičnem oblikovanju. Ogromno zvestih uporabnikov elektronike in družbenih omrežij z uporabo brezplačne programske opreme dobi občutek, da je stvar ekstremno enostavna in zato ni vredna svojega denarja. V resnici pa dober UI (user interface, uporabniški vmesnik) in dobra (predvsem enostavna) uporabniška izkušnja še ne pomeni, da je celotna stroka enostavna. Ravno včeraj sem iz srca cenila pripoved pravnice, ki se je sama lotila oblikovanja določene zadeve, pa (citiram) nikakor ni izpadlo tako dobro v realnosti, kakor v njeni glavi. Seveda se s kupom vloženih ur te zadeve da naučiti in izpiliti, vendar je to kup ur, ki se ti nikoli ne bodo povrnile. Zato obstajamo grafični oblikovalci. Da lahko od ideje v glavi pa v realnost pridemo čim hitreje, s čim manjšimi izgubami z maksimalno kvalitetno izvedbo. Če je stvar videti enostavna, še ne pomeni, da je. Enostavna uporaba računalnikov v splošni javnosti ustvarja iluzijo, da je prav vsak poklic, ki vključuje miško in monitor, enostavnejši od kakšnih drugih. Sploh ta fenomen opažam pri ljudeh, ki so pri likovnem pouku v osnovni šoli dobili tistih par ekstra pohval likovnega pedagoga, pa morda so kot najstniki še kaj narisali, in zato mislijo, da lahko svoj potlačen kreativni talent v trenutku obudijo in z njim presežejo sposobnosti mnogoletnih profesionalnih oblikovalcev. Na žalost ni vsak najstnik grafični oblikovalec, če si ilegalno naloži Adobe programe. Na žalost ni čisto vsak, ki je en mesec v življenju namenim online tečajem oblikovanja, tudi dober oblikovalec. No, tudi nekdo ki se je šolal leta in leta, ni nujno izvrsten. In če veš, da imaš nekaj žilice za kreativnost, še ne pomeni, da bo tvoj logotip izdelan v Canvi pometel s konkurenco na trgu. Tudi grafični oblikovalci se med samo razlikujemo in  nekdo, ki je dober z oblikovanjem spletnih strani, ni nujno, da bo dober v izdelavi logotipov ali recimo oblikovanju embalaže. Na koncu vedno spregovori portfolio.

Če ti je bil ta zapis všeč, preberi še: Celostna grafična podoba – ali se splača?, Položnic ne plačujem z referencami in Dokazovanje na trgu kreativnega dela.

V prihodnosti pripravlajm tudi zapis, kjer bom združila neke vrste navodila, kako čim bolj tekoče sodelovati z grafičnim oblikovalcem, brez zapletov in nevšečnosti.

Aja, če še ni jasno – to je clickbait. Ne organiziram nobene delavnice.


Disclaimers

1. Logotipov sama ne izdelujem, zgolj celostne grafične podobe. 

2. Pisanje v moškem spolu nikakor ni mišljeno negativno, ponižujoče ali večvrednostno, je zgolj stvar sloga in navade. Nasploh ne uporabljam veliko feminativov. Kadarkoli pišem v moškem spolu, imam v glavi binarni spolni sistem, ki pa ga v praksi pisanja in izlivanju duše še ne znam dobro uporabljati in z njim nadomestiti svoj osebni slog izražanja. Prav tako se zavedam za pretirano uporabo anglizmov, ki se dogaja iz enakih razlogov.

3. Ta zapis je zgolj moje osebno mnenje.