Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Celostna grafična podoba: se splača?

Ta teden sem na v eni izmed Facebook skupin, ki jih pridno izkoriščam za introvertirano networkanje, naletela na debato o tem, ali ob začetku biznisa (podjetja, prjekta, znamke, karkoli) res nujno potrebujemo celostno grafično podobo (kar je bilo v debati opisano z elementi kot so logotip, vizitke, letaki, spletna stran idr.). Zavedam se, da sem kot grafična oblikovalka, nekoliko biased v tovrstnih debatah, vendar ne glede na to, kako objektivna se trudim biti, znova in znova zagovarjam mnenje, da se vlaganje oziroma naložba v celostno grafično podobo ter v grafično oblikovanje nasploh, izredno splača.

Prva zmota

Kakovost produkta/storitve prodaja bolj kot vizualna podoba

Po eni strani se strinjam – če nimaš kvalitetnega produkta ali storitve, si z njo na dolgi rok težko uspešen. Vendar sem tudi mnenja, da je v brand image potrebno vložiti vsaj toliko dela, kakor ga vložiš v to, da je stvar, ki jo tržiš, kvalitetna. Problem je, ker se to mnenje ohranja iz časa, ko grafično oblikovanje in digitalne tehnologije niso bile razvite pol toliko, kot so danes. Nekoč mogoče logotip res ni bil ključnega pomena za tvoje prodajne rezultate, dandanes pa se skorajda utapljamo v morju visokokakovostnih konkurenčnih storitev. In če ti je všeč ali ne, bo na koncu tvoja potencialna stranka ob primerjavi tvoje storitve/produkta s konkurenčnim morda izbrala prav drugega. Zakaj? Videz prodaja. Ljudje se močno odzivamo na estetiko. Poleg tega dobro izdelana podoba, vključujoč vse njene elemente, izraža profesionalnost, izkušenost in dejstvo, da je v koraku s časom. Kupcu da vedeti, da oseba, ki za znamko stoji, investira v look svojega biznisa. In to vzbuja zaupanje. Ker lastnik dobro poskrbi za svoj biznis, bo preko svojega produkta/storitve dobro poskrbel tudi zame. Velikokrat ljudje pozabijo, da ne tržijo samo produkta/storitve, temveč znamko v celoti.

Oblikovanje celostne grafične podobe
Druga zmota

Potrebujem samo logotip, ne pa CGPja

Vdih. Izdih. Kot grafična oblikovalka profesionalno delam šele nekaj let, pa sem do zdaj delala samo z dvema znamkama, ki sta imeli urejen CGP (celostno grafično podobo). In z besedami ne znam opisat, kako frustrating je, ko ti naročnik reče “ah, samo naredi nekaj v smislu barv v logotipu pa spletne strani”. Na začetku sem extra delo preložila zase, kasneje pa sem začela tovrstne primerke dodatno zaračunavati. Odsotnost celostne grafične podobe namreč pomeni, da bo oblikovalec sigurno porabil kakšno dodatno uro (pa to je res optimistično, v resnici več), samo zato, da bo poskušal različne možnosti, različne sloge, različne elemente. Ne vem če moram poudarjat, da čas stane.

In tukaj se šele začne. Kar se ponavadi zgodi potem je, da naročnik pred sabo dobi recimo 2-3  oblikovalčeve osnutke/možnosti, v katere smer bi naročeni material lahko šel. In ker ne obstajajo niti tiste čisto osnovne smernice, ki bi definirale osnovno podobo znamke (barvem, fonti, …), mu bo mogoče všeč en mesec ena verzija, čez pol leta bo dal drugemu oblikovalcu za prekopirat tisti tvoj drug slog, ki mu je bil všeč … Skratka: ena sama zmešnjava, namesto da bi strmeli h konsistenci, ki dobre znamke gradi. Ker pravila niso določena, naročnik velikokrat rad odkriva toplo vodo v neskončnost, dokler oblikovalec ni iztrošil še zadnjih svojih kreativnih noči in praktično samo še predstavlja pixle zaradi naročnika, ki se ne zna ustavit. Je očitno, da to ne pelje nikamor?

Tretja zmota

Celostne grafične podobe ne potrebujem …

… “ker sem majhen biznis”,
… “ker se mi ne gre toliko za videz”,
… “ker ne vem kaj bom s tem”,
čeprav je v resnici ponavadi razlog “ker nočem investirat vanjo”.

Če te do konca tega zapisa še vedno ne prepričam, da se naložba v dobro celostno grafično podobo splača, potem ti bom zaupala tudi nekaj trikov, kako priti poceni okoli. To pa ne spremeni dejstva, da jo potrebuješ.

Celostno grafično podobo si predstavljaj enakovredno kot svoj poslovni načrt, poslovno strategijo, finančni načrt, razvoj produkta, analizo trga in ostale ključne elemente za uspešen biznis. CGP namreč predstavlja temelje, na katerih se lahko vsi prej našteti elementi zgradijo in postanejo prepoznavni. Skozi celovitost, konsistenco in stabilnost vizualne predstavitve znamke si te bo potencialni (in redni) kupec zapomnil in naslednjič prepoznal. Vsem je jasno, kakšen močen vpliv ima marketing na naše potrošniške odločitve. Zakaj misliš, da za tvoj brand ta pravila in vodila do uspešnosti (večje prodaje, prepoznavnosti itd.) ne obstajajo?

In če se zanašaš na ustni prenos dobre vesti o kvaliteti tvojega dela – velikokrat to ni dovolj. Ne govorim samo za digitalno pismene in ne samo zaradi porasta trženja s pomočjo tehnologije, družbenih medijev, spletnih oglasov itd. Word of mouth ima svoje meje in omejen doseg, poleg tega veliko pogojuje tudi potreba. Če svoji kolegici povem, da sem bila zadnjič na res odlični uri joge, še ne pomeni, da ona sama čuti potrebo po jogi in da bo tja tudi zares šla. Zato je pomembno, da ljudem ob trženju počasi, a vztrajno, pronicamo v spomin s pomočjo dobre prakse, dobrih rešitev, kvalitetnih zgodb in seveda, s pomočjo dobre celostne grafične podobe.

CGP identiteta podjetja

Zakaj je celostna grafična podoba pomembna?

 

Prvič

Osebnost

S pomočjo CGPja lahko izraziš osebnost znamke, njen “vibe”, “feel”. S pomočjo nje se lahko še dodatno približaš svoji ciljni skupini in njenemu pojmovanju estetike. S pomočjo CGPja lahko hitro izraziš vizijo znamke in njeno sporočilo.

Drugič

Konsistenca

To sem omenila že parkrat, zato ne bom izgubljala besed. Ko imaš znamko, naj bo tvoje želja, da je koherentna. Ne pa da se spreminja glede na tvoje razpoloženje in potrebe.

Tretjič

Razlikovanje in prepoznavnost

Če misliš, da je tvoj produkt nekaj res posebnega, eden in edini, prvi in zadnji, se motiš. Žal. Če pa je tvoja ideja res genijalna, jo bodo na Kitajskem kaj hitro replicirali. Zato je toliko pomembneje, da izstopaš in si močan na vizualnem nivoju. Predstavljaj si vse produkte svoje vrste na polici v trgovini. Kakovost in vsebina je pri vseh tam-tam. Kar jih loči že na prvi pogled, je videz.

Četrtič

Brand awareness

Na večih mestih, kot se pojavljaš, več ljudi bo vedelo zate. In tvoj produkt/storitev. Če se pojavljaš na večih mestih, pa je zate pomembno, da te različne implementacije ljudje vseeno povežejo med sabo. Le na ta način bo večkrat videno tvorilo tudi trajen spomin. Primer lahko vidimo na sebi. Ko pridemo v nek prostor, nas bodo določeni ljudje prepoznali, ker so nas že večkrat videli. Mogoče imeli kakšno interakcijo z nami. Ista stvar se zgodi z znamko, le da skozi različne elemente (letak, dopisni list, plakat, online banner, spletna stran, …, skratka stvari, ki jih določa CGP).

Petič

Zvestoba

Dobra celostna grafična podoba pomaga pri gradnji zvestobe pri kupcih in vzbujanju zaupanja v znamko. Rekla bom samo še: Apple. Jasno?

 


 

Okej okej. Želim investirati v celostno grafično podobo.

Kaj vse vključuje in kaj točno potrebujem?

 

Potrebe vsakega podjetja, vsake storitve in vsak znamke, se močno razlikujejo med seboj. Preden se z oblikovalcem začneš dogovarjat za izdelavo, dobro razčisti sam/a pri sebi, kaj potrebuješ, na kakšnih medijih želiš svoj biznis tržiti ter v kakšnih oblikah. Veliko je odvisno tudi od tega, ali gre za fizično ali neotipljivo digitalno zadevo. Ali se s strankami srečuješ v živo? Na kakšen način svoj izdelek ali storitev predaš?

Logotip

Več izvedenk logotipa – barvna (ki se lahko deli na kompleksno in poenostavljeno), sivinska, črna, bela. Logotip je lahko kombinirano znakovni in tipografski, lahko pa deluje tudi samostojno samo kot tipografski ali samo znakovni.

Barvna shema

Ključne barve dovoljene za uporabo na elementih.

Tipografija

Predpisi za uporabo tipografije v povezavi z znamko.

Dodatni CGP materiali
 • vizitke,
 • žig,
 • dopisni list in kuverta,
 • račun,
 • mapa,
 • vodni žig,
 • stojnica,
 • panoji,
 • polepitev vozil,
 • majica,
 • digitalna pasica,
 • oglasni banner,
 • katalog,
 • letak,
 • brošura,
 • promocijska tabla,
 • elektronski podpis,
 • zastava itd.

Seznam bi bil lahko neskončen. Začetni podjetniki velikokrat rečejo “ah, pa saj tega še ne potrebujem”, toda, ali ni milijonkrat bolje imeti vse materiale v celoti pripravljene in jih anto zgolj vsebinsko prilagoditi v trenutku ko se jih potrebuje? Oblikovanje vsakega individualnega elementa prinese samo dodatne stroške in ponavadi vzame več časa, kakor če so urejeni enkrat in za vselej. Tako se izogneš tudi morebitnim odstopanjem in nepotrebnim razlikam, ki bi spodkopavale celovitost tvoje znamke.

Kaj pa spletno mesto?

Tukaj bom izkoristila trenutek in poudarila, da je oblikovanje spletnega mesta zelo kompleksna naloga, ki bo zahtevala še vsaj enkrat toliko finančnega vložka kakor vzpostavitev celostne grafične podobe. Vsekakor se splača pri istem izvajalcu vložiti tudi v oblikovanje spletne strani, vendar je to popolnoma ločen, bolj kompleksen projekt, kakor pa CGP. Če bo spletna stran sestavni del CGPja, potem se obvezno pred začetkom izvedbe prepričaj, ali bo oblikovalec spletno mesto zgolj oblikoval (web design, vizualna podoba brez funkcionalnosti, ki služi kot vodilo za programerja), ali tudi razvil (web development, torej programiranje). V vsakem primeru gre za dve ločeni stvari. Z nekaj truda lahko narediš spletno stran tudi sam/a, vendar se v tem primeru drži oblikovalčevih CGP vodil.

CGP celostna grafična podoba

Končni rezultat

Oblikovalec bo na podlagi zahtevanih elementov zate pripravil CGP priročnik z natančno opisanimi vodili po CGPju. Vključeval naj bi vsa pravila uporabe in postavitve grafičnih elementov, prikazal napačno uporabo in predstavljal osnovo za pripravo vseh potrebnih elementov v prihodnosti. Prednost izdelave CGPja je tudi, da če se v prihodnosti odločiš za sodelovanje z drugim oblikovalcem, novemu oblikovalcu samo predaš obstoječi priročnik in tako je nadaljevanje dela mnogo cenejše, hitrejše in enostavnejše za vse. Na spletu je en kup primerov, ki ti lahko orišejo, kaj lahko pričakuješ.

Problem. Ne glede na vse,

je CGP zate še vedno prevelika naložba?

Razumem, da morda kot podjetnik na začetku nimaš dovolj sredstev za profesionalno izdelano celostno grafično podobo. In žal mi je, če mi te ni uspelo prepričati, da je bolje vanjo investirati čim prej, kot pa se tepsti po glavi par let kasneje, ko boš moral/a celoten brand awareness graditi od začetka. Na dolgi rok je filozofija “saj bo počakalo” lahko škodljiva in razmišljanje, da želimo prihraniti čas, denar in voljo, nas bo vodilo v kasnejšo izgubo še več časa, denarja in volje. Če res ne gre, investiraj vsaj v dober logotip.

Rešitev seveda, če ti finance ne privoščijo, da se zadeve lotiš sam/a. Če imaš nekaj oblikovalske žilice in predznanja, potem ne bi smel biti problem. Vsekakor najcenejša opcija. Če tega nimaš, potem obstajajo strani, kjer lahko za majhen denar outsourceaš oblikovanje (npr. Fiverr, Upwork, DesignCrowd itd.). Pri tem naj te opozorim, da bo verjetno rezultat zelo generičen, površinski in podoben še 100 drugim obstoječim. Žal se za 20 € nihče ne bo poglobil v to, kar želiš z znamko izraziti. In tretja alternativa – prosi kolega. Ali pa nekoga, ki se šele uči. Ali pa brata. V vsakem primeru lahko prihraniš, vendar se zavedaj, da v vsakem primeru verjetno podcenjuješ tudi njegovo delo. Iskreno sem proti tovrstnemu “izkoriščanju”, sploh od ljudi, katere bi morali po vsej moralni logiki, plačati pošteno. Zato, v primeru, da se za kakšno tovrstno uslugo dogovoriš, opravljeno delo tudi spoštuj. Vseeno tudi pri tej alternativi tvegaš, da končni rezultat ne bo profesionalen ali zadovoljiv.

Dober primer uspešnega brandinga

Tokrat bom uporabila čisto svež primer, ki mi je padel v oči in če bereš ta prispevek okoli časa, ko sem ga spisala, boš verjetno lahko tudi sam/a spremljala, kako se bo brand razvijal. Konec leta 2017 me je izredno pozitivno presenetila nova znamka naravne kozmetike na trgu – Madres. Kot oblikovalki mi je takoj padla oči na podlagi čudovite, preproste in čiste grafične podobe, ki je hkrati moderna in timeless. Dobro, pustimo dejstvo, da je embalaža biorazgradljiva, delno reciklirana in med drugim z uporabo odpadnih delov citrusov, koruze, kave, … To so sami dodatni plusi ob katerih imam nasmešek do ušes, toda čisto objektivno gledano, znamka ne bi mogla štartati bolje. Začetek z nekaterimi teaserji na družbenih omrežjih, ki ustvarijo velika pričakovanja in zanimanje za do potankosti dodelane produkte. Komaj čakam, da se brand razvije!


 

Hey you, kot vedno znova se ti iskreno zahvaljujem za branje. Upam, da ti pride prav, sploh če se lotevaš lastnega biznisa. Če imaš kakšno željo, o čem naj pišem naslednjič, pusti komentar ali pa mi piši. 🙂