Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Kariera, oblikovanje in tetovaže na delovnem mestu: Q&A #1

Pa je tukaj. Whoa. Ne morem verjeti, da sem to res naredila. Večina vas ve, da govorjenje ni moja močna točka, zato sem iskreno dvomila, da se bom kadarkoli postavila pred kamero. No, še kakšen mesec nazaj, ti ne bi verjela, če bi kakšno tako idejo slišala. Danes pa sem tukaj, čakam da se prvi del Q&A-ja do konca exporta. Iskreno sem z rezultatom izjemno zadovoljna – kot prvo nisem imela večjih tehničnih težav (kar sem sicer pričakovala), nekoliko me je tepel edino zvok (I’m still learning, okay). Kot drugo pa – bolj realna kot sem na tem videu, ne bi mogla biti. Moja napaka, toda – niti pomislila nisem, da mogoče snemanje z GoProjem od spodaj navzgor v podbradek ni najbolj flattering izbira. Zdaj mi je cela zadeva smešna – tukaj sem, videli ste me v najbolj “domačih” kotih, bolj intimno skoraj ne bi šlo. In namesto da bi vse skupaj vrgla v smeti, sem si rekla “jebi ga” in zaključila z montažo. Dovolj sramovanja same sebe, evo. Ne bom se opravičevala za to, kako zgledam, kako govorim, kakšna sem (in hkrati ne morem verjet, da to pišem, glede na svojo not-so-good samopodobo, sploh kar se tiče videza). Dejansko so lahko naslednji videi samo boljši. Pa še trenirala bom na svojih “pač” in “ammm”, obljubim. Sem kar šokirana nad spoznanjem, da je moj govor 20 % mašil.

Prvi del je sestavljen iz blebetanja o moji karierni poti, izobrazbi in oblikovanju, dotaknem pa se tudi tetovaž in kako sovpadajo s poslovnim svetom. Za naslednja 2 videa sem prihranila bolj zabavne teme, tako da upam, da tale ni bil preveč suhoparen, ne glede na to, da vas je daleč največ zanimalo ravno o teh področjih.

Rahlo sem žalostna, ker sem pozabila odgovoriti na eno super vprašanje, na katerega sem imela pripravljen precej uplifting oggovor, ampak jah, se zgodi. Embracing nepopolnost. Na hitro bom šla čez vsa zastavljena vprašanja in spodaj odgovorila na tista, ki bi sicer pasala v to kategorijo, pa sem jih izpustila ali nanje odgovorila pomanjkljivo.

 

Kako se spoprijeti z lenobo, ki je posledica preveč dela?

Tisti ki je to vprašanje zastavil, si je že sam ponudil odgovor. Ne se tako gnat! Prosim! Tudi če si želiš biti: nisi perpetuum mobile! Mladi mamo danes vsajeno v glavo da moramo biti hustlerji, hardworkerji, never sleeping enterpreneurji, če hočemo, da ima naše življenje vrednost ampak hkrati pa spregledamo, da vsi naši res uspešni vzorniki dejansko govorijo: “Vzemi si čas zase. Vzemi si čas za družino. Naredi si čas za rekreacijo.” Ampak to kar preslišimo. Overworking je tvoj problem, ne problem delodajalca. Ti postavljaš svoje meje in ti si dovoliš, da jih prestopiš. Najlažje je biti crknjen ko konj na kavču in za svojo utrujenost krivit cel svet razen sebe. Najprej poišči razloge za tvoje stanje. Najdi rešitve, kako si lahko delo olajšaš, kaj lahko spremeniš, kje je treba postavit meje. Izgorelost je resen problem in ga ne bi smeli opevat kot da je to neka spoštovanja vredna vrlina. Lenoba, ki pride kot posledica prekomernega dela in zagnanosti, je razumljiva, ampak nepotrebna. Svetujem ti, da pri sebi pregledaš svoje prioritete, vrednote, dolgoročne cilje in pa vizijo, ki jo imaš za svoje življenje. Ali je to življenje mirno in sproščeno, ali pa stalno natempirano z obilico stresa? Glede na to, kako visoko si meje postaviš, tudi začni živeti. Eno je, da v glavi razumeš, da je preveč. Drugo je, da kaj spremeniš. Seveda je to najtežji korak, ampak dokler ga ne narediš, se ne more zgoditi nič in še naprej lahko opevaš romantično tragedijo, ki jo tvorita nasprotna pola – lenoba in delavnost.

Poznaš kakšne skupine, programe, krožke povezane grafičnim oblikovanjem?

 • Meeting of Design Students (interdisciplinarne mednarodne delavnice v tujini)
 • Freešn (tečaji, tekmovanja za pripravništvo)
 • Grafični oblikovalci (FB skupina)
 • Slovenski oblikovalci (FB skupina)
 • Spremljaj, kje se odvijajo lokalne razstave in se udeleži vodenih ogledov
 • Creative Mornings (petkovi pogovori z vodilnimi na tem področju)
 • Spremljaj dogodke v Poligonu
 • Spremljaj Facebook strani fakultet (velikokrat organizirajo lastne dogodke, odprta predavanja, razpise, … Sploh FD je noro ažurna)
 • PiNa (vsake toliko se najde kakšen zanimiv razpis za razne projekte)
 • Spremljaj Marketing Magazin
 • Škuc velikokrat organizira kakšne fine brezplačne delavnice, spremljaj jih tudi na FB

 


 

Done and done! Kako se ti je zdelo? Ti je všeč tak pristop k objavam? Kako čudno me je od 1 do 10 videti na tak način?

Če imaš kakršnekoli predloge, komentarje, želje – tukaj sem. Pofočkaj se v komentar, saj veš.

V naslednjem tednu imam namen objavit še 2 videa. Odgovarjala sem namreč še na vprašanja o anksioznosti, feminizmu, okoljevarstvu, motivaciji, fun factih glede sebe et cetera et cetera. Se vidimo? (Zdaj lahko to rečem, wow).

Oh in by the way, včeraj je izšla nova številka revije Gloss, na zadnji strani te čaka kratek intervju z mano. Noro vesela in počaščena sem, predvsem pa me navdušuje dejstvo, da to, kar počnem, ljudje dejansko opazijo in cenijo. Hvala. hvala hvala hvala. Tudi tebi, ki to bereš.

Masha Mazi Gloss revija intervju

2 komentarja

 • Jan

  Ja ja jaaaa! Nestrpno se pričakuje nadaljevanje. 🙂

  • mashanator

   Hvala Jan! 🙂 Kmalu 🌸