Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Hygge obsesija in zakaj sem proti

Sigurno si jo opazil/a ta teden na knjižnem sejmu v Ljubljani. Ali pa med best sellerji v knjigarnah. Mogoče ti jo je že kdo podaril, ali pa je na tvojem seznamu želj za prihajajoč veseli december. Ampak sigurno pa si jo že zasledil/a na Instagramu. Majhna bež knjigica s prisrčnimi minimalističnimi modrimi ornamenti. Very Danish. S knjigami, ki se nanašajo na hygge, sem razvila love-hate relationship in preden postaneš tudi ti del evforične hyggemanije, bi ti rada povedala zakaj.

 

Kaj sploh je hygge

In zakaj je najbolj overrated stvar leta 2017

 

Naj začnem kontradiktorno – Hygge avtorja Meika Wikinga (še en priimek, ki se ga ne bi branila), je čudovita. Doseže svoj namen. Je meditacija v pisni obliki. Ko bereš o tem, kaj je hyggeligt, se dejansko postaviš v hygge mood. Prežemajo te lepi spomini, predstavljaš si, da dihaš topel vonj gorečih drv, v rokah držiš skodelico toplega kakava s cimetom, zavit si v najmehkejšo odejo in ob oknu migetajo majhne svečke. In ta mood je lep. Se strinjam. Hygge povzema občutek varnosti, udobja in sproščenosti. Je občutek domačnosti, zaupanja in prisotnosti v točno tistem trenutku.

Česar se hygge junkieji ne zavedajo je, da je hygge mindset in lifestyle, ne pa nekaj, kar lahko kupiš v trgovini. Priznam, tudi jaz sem si kupila knjigo, malo iz firbca in malo zato, ker lepo zgleda (poklicna deformacija). Toda vsi ti, ki so navdušeni nad vsebino, se ne zavedajo, da hygge movement ne pomeni googlanje »top 10 hygge lamps« ter »hygge furniture«. Sam koncept v jedru ne spodbuja potrošništva, vendar ob pogledu na #hygge vseeno naletiš samo na dojenčke zavite v fluffy designer odejice, lesene ropotuljice za 200 € in keramično skodelico s poceni čajem iz najbližjega concept storea. Ne pa slik svoje kvačkajoče babice v napol polomljenem stolu pred kaminom z zbledelim in polomljenim krožnikom domače, nekoliko posedle potice ob sebi. Ideja je v tem enem letu svojega buma postala skoruptirana in zmanipulirana do te mere, da smo ustvarili imaginarni sanjski svet danske estetike, zato da bi ugajali drugim. Na Instagramu, kakopak.

Hygge obsesija ni zdrava.

Ne zate in ne za druge.

 

Druga stvar, ki me je kljub prijetnemu občutku ob branju zmotila je širjenje nezdravih navad, vzgibov in vzorcev. Kaj je z nami ljudmi, da opravičujemo nezdrav način življenja z užitki? Podporniki se bodo vedno ekstra potrudili za argumentacijo svojih izbir. Bolj, kot se potrudijo za vpeljavo športa v svoj vsak dan in več, kot pa dajo od sebe v službi. Zraven pa še šopajo antidepresive (in Danci šopajo veliko, veliko antidepresivov). Glede tega bi lahko govorili pri ogromnem številu tematik, ampak opažam, da kadarkoli ljudje branijo svoj užitek, postanejo agresivni, nesramni in predvsem gluhi za razum.

 

Hygge in zdravje

 

Danska je glede na raziskavo o razlogih za smrt iz leta 2014 kar 7. na lestvici kar se tiče pljučnega raka. Knjiga ti ne pove, kako zelo škodljive zdravju so vse te dišeče sveče, ki jih naj bi vsak hyggevernik vestno prižigal za ustvarjanje cozy atmosfere. Poudari le, da je treba prostor prezračiti. In to je to. Bodimo realni – koliko izmed vas po tem ko upihne svečo prezrači svoj dom z mrzlim zimskim zrakom?

Še ena plat. Prehranjevanje je sicer, po mojem mnenju, stvar posameznika. In ravno zaradi tega, se mi zdi ekstremno neodgovorno in nepravično, da so lahko nezdrave prehranjevalne navade pri tem izjema. Da se jih lahko neovirano promovira in spodbuja. Avtor z bralcem deli več receptov in ljubeznivo opiše prehranjevalne navade Dancev, ki sestojijo iz velikih količin sladkorja, živalskih virov in nezdravih maščob. Tortice, piškoti, mesne kroglice, kuhano vino. Comfort food overdose. Ko gledaš jedi na sliki, so videti super. Cedijo se ti sline in postajaš čedalje večji hyggeholik. Normalno, da se ob taki hrani počutiš dobro – zaradi njene sestave in reakcij v tvojem telesu po tem, ko jo poješ. Zato, ker mnogo bolj stimulira tvoje brbončice kot zelenjavna juha. Podpiram občasno razvajanje s čim sladkim, vendar se bojim, da je prav širitev takšnega razmišljanja razlog, da občasno razvajanje postane razvajanje po vsakem obroku, tolažba po vsakem nevšečnem pripetljaju in nagrada za vsak uspeh dneva. Vsi vemo, kam vodi to, kajne?

Kar mi ni všeč je propagiranje modernega hedonizma čez meje znanstvenih raziskav, common sensa in splošno znanih resnic o sebičnih izbirah, zaradi katerih se morda počutimo dobro tisti trenutek, v resnici pa škodujemo sebi in okolici. Tudi, ko se bomo uživači v naših zrelih letih začeli soočati z zdravstvenimi težavami, ki so posledica naših izbir v preteklosti, ne bomo krivili svojih izbir (kajti zaradi njih smo bili v nekem momentu hyggelig), temveč vse drugo. Vlado. Okolje. Kadilce. Genetiko. Vzgojo. Karkoli, samo dejstva, da smo samostojna razmišljujoča bitja, ki sama zase sprejemajo odločitve in zanje odgovarjajo, ne.

 

Vsem je znana ksenofobna plat skandinavskih držav.

In hygge jo lahko še spodbudi.

 

S hygge hajpom je narobe še veliko stvari, ki pa se politike dotikajo bolj, kot moje poznavanje svetovnihh razmer. Zato o njih ne bom pametovala. Če koga podrobneje zanima, so tvoje ključne besede ksenofobija, imigranti, druge vere ter kulture in še in še.

Kot ponavadi, s hygge hajpom pri nas zamujamo. Čakam, da nas zajame švedski lagom. In da nekdo končno dojame, da so hygge živeli že hobiti v Gospodarju prstanov. Predvsem pa čakam, da se hype umiri in da morda ljudje sami pridejo do te »skrivnostne« filozofije življenja, ki je v resnici sila preprosta. Ne potrebuješ nobene knjige. Gre za vrednote, komunikacijo, prioritete in način življenja.

Uživaj moment. Sprosti se in obdaj s stvarmi, ki te navdajajo z mirom. Preživljaj čas s svojimi najljubšimi. To lahko storiš brez masivnega overrated trenda, že zato, ker te to definira v dobro osebo.

One Comment

  • […] si prebral/a moj zapis o Hygge obsesiji, potem veš, da sem do sveč nekoliko zadržana. Iskreno jih niti ne uporabljam, predvsem zaradi […]