Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Seznam uporabnih virov za kreativne podjetnike

Včeraj so me poslušalci na livestreamu na IGTV ponovno prosili za seznam uporabnih virov za kreativce in podjetnike, iz katerih se lahko učijo in izvejo kaj novega o kreativi in kreativnem podjetništvu. Tako da oživljam najbolj popularen newsletter iz nabora do zdaj, in javno objavljam tale (dopolnjen) seznam. Upam, da ti pride prav!

YOUTUBE

KREATIVA
 • The Futur. Brez dvoma kanal, ki je meni kot oblikovalki spremenil življenje. Kot se opišejo sami, govorijo o “business of design”.
 • Za vse, ki vas zanima UI/UX svet, je Mike Locke super. Howard Pinsky pa tudi, predvsem če uporabljaš Adobe XD.
 • Dansky že leta in leta skrbi za vrhunske tutoriale in spremljanje novosti v Adobe svetu. Primerno za vse nivoje znanja. Všeč mi je tudi Satori Graphics.
 • Navdušenci logotipov in letteringa boste veseli pri Willu Patersonu.
 • Za vektorsko ilustracijo se sem in tja obrnem k profilu Mackenzie Child. Potem je tukaj še legendarni Gal Shir, pa Laura Price za character design in animacijo.
 • Chris Hau in Samuel Elkins za fotografe in videografe.
 • In še en fin kanal: Flux (web in kreativni biznis)
PODJETNIŠTVO
 • Ramit Sethi in kanal I will teach you to be rich mi je s tehnikami pogajanja pomagal, da sem v svojih začetkih vsak nov projekt računala za 50% več brez slabe vesti.
 • Tole je kliše, ampak GaryVee. Ponuja ogromno contenta in ogromno se ga ponavlja. Kljub temo po pregledanih na stotine urah njegovega materiala lahko rečem, da sem se od njega ogromno naučila o poslu, o etiki posla in manageriranju sebe kot podjetnice.
 • Sram me je, ampak Marie Forleo sem odkrila šele nedolgo nazaj. Sicer ima na YT bolj življenjsko poslovne vsebine, a ravno tako fine. Letos sem vpisana v njen B-School in moram reči, da sem navdušena. Čeprav vsebine v teoriji poznam, jih vedno implementiram samo v strategije in delo z naročniki, sama zase pa nikoli. Tako da, če ne zaradi drugega, je bila ta investicija vredna denarja zato, ker sem se prisilila vzeti čas za strategijo svojega posla.
 • Robin Sharma je zame go-to guy za treniranje vodje v sebi. Biti dober vodja je meni osebno nekaj najpomembnejšega pri poslovnežih.
 • Ker sem slaba s financami, se moram vsake toliko res prisiliti in učiti o tem področju. Nate O’Brien ima za ljudi, ki niso nikoli nosu pomolili v ekonomske vode, odličen pristop.
 • Ko sem se prvič srečala z različnimi poslovnimi modeli, sem zavetje našla pri Strategyzer.
 • Foundr Magazine je eden tistih kanalov, ki še niso eksplodirali, pa imajo kup uporabnih vsebin, predvsem pa se vrtijo okoli pogovorov z uspešnimi podjetniki.
 • Za inspiracijo rada pogledam tudi pogovore pri The Impact Theory in Women of Impact.

SOCIAL

KNJIGE

 • Thinking With Type, Ellen Lupton. Fantastična knjiga za vse, ki se ukvarjate tudi s tipografijo.
 • Grid Systems in Graphic Design, Josef Müller-Brockmann. Ta knjiga je bila tekom pisanja moje diplomske naloge moja biblija. Kot pove naslov, govori o mreži in uporabi mreže v oblikovanju.
 • Making and Breaking the Grid, Timothy Samara. Prav tako tematika mreže, s konkretnimi primeri.
 • Know Your Onions, Drew De Soto. V seriji so 3 knjige, ena nasploh o grafičnem oblikovanju, ena o spletnem oblikovanju in ena o celostni grafični podobi.
 • What They Didn’t Teach You in Design School, Phil Cleaver. To je bila ena prvih knjig o oblikovanju, ki sem jo na faksu prebrala. Razloži ti proces sestavljanja portfolia, razgovorov in načinov dela.
 • Brand Gap in Zag, Marty Neumeier. Dve fantastični knjigi o povezovanju oblikovanja blagovnih znamk s strategijo, in podjetništvom.
 • Big Magic, Elizabeth Gilbert. Čeprav meni osebno slog pisanja ni najljubši (in večini ljudi je super), je jedro knjige odlično. Govori o tem, kje najti navdih, kako zagrabiti nove ideje in nehati s prokrastinacijo.
 • Steal Like an Artist, Austin Kleon. Tole je bolj motivacijska knjiga, lahko branje, ki te brcne v rit. Namenjena vsem vrstam kreativcev, od oblikovalcev do pisateljev in glasbenikov. Knjiga se nadaljuje s knjigo Show Your Work, ki je menda še boljša.
 • Upstart!, Gestalten. Čudovita knjiga s primeri brandinga v svetu startupov.
 • Win Without Pitching Manifesto, Blair Enns. Fantastična knjiga o postavljanju cen za kreativno delo.
 • Blue Ocean Strategy, Chan Kim in Renée Mauborgne. Must read za vsakega podjetnika, stratega ali snovalca blagovnih znamk. Kako se pozicionirati in najti svoj modri ocean, kjer ni konkurence.
 • Dotcom Secrets, Russel Brunson. Odlična knjiga o prodaji, trženju, prodajnih lijakih.
 • Rich Dad, Poor Dad, Robert Kiyosaki. Klasika iz ’97, ki govori predvsem o tem, kako se mindset premožnih razlikuje od mindseta revnih.

Tukaj te čaka še en star seznam s podjetniško obarvanimi knjigami, za katere sem si zadala, da jih preberem.

TEČAJI, BLOGI, PODCASTI IN DRUGO

Največ mojega denarja gre za The Futur in IDEO tečaje, kjer nadgrajujem svoje znanje o strategiji, podjetništvu in design thinkingu. Oboje spremljam tudi na blogu, preko newsletterja in na socialnih omrežjih. Pri The Futur imajo v času korone 20% znižane tečaje. Med njimi lahko prebrskaš tukaj. Meni je njihov CORE Discovery omogočil, da sem v 2 mesecih od nakupa tečaja s pomočjo strategije služila 2x več, kot prej. Toplo priporočam vsem, ki se s strategijo šele spogledujete. Sicer pa imajo tudi fantastične tečaje o tipografiji, project managementu, letteringu, financah itd.

Julia Braga ima par odličnih e-knjig in framework course o brand strategiji (odprto samo še nekaj dni od objave tega prispevka). Julia me je v tem frameworku popolnoma navdušila nad orodjem za vodenje projektov in organizacijo Notion, ki ga zdaj uporabljam praktično za vse – za osebno življenje in posel.

Za ljubitelje strategije in začetnike na tem področju priporočam class Marka Pollarda na Skillshare.

Kar se tiče bolj poslovne plati: lani sem med drugim investirala v tečaje Paid in FullPractical Project ManagementLean StartupYou Are A Business Not A FreelancerWinning Clients OverManaging Money, kmalu pa imam namen še v Growth Hacking with Digital Marketing, kjer ima prste vmes tudi fantastična Maja Voje, in pa Designing a Business. Letos sem se zaenkrat vpisala samo v malo dražji B-School pri Marie Forleo.

Če te zanima svet uporabniške izkušnje, ima UXPin cel kup brezplačnih e-knjig, webinarjev in zapisov.

Veš iz kje sem se naučila največ o uporabnikih in uporabniški izkušnji? Iz Mediuma. Resno. V poplavi zelo raznolikih člankov lahko najdeš zakladnico uporabnega znanja popolnoma brezplačno, samo išči pametno. Prototypr ima prav svoj UX Medium kanal, enako Muzli, kjer so vsebine bolj vizualne.

Na Udemy platformi imaš cel kup odličnih in poceni tečajev iz vseh mogočih kreativnih področij, pa tudi iz marketinga, podjetništva, tekstopisja in sorodnih vsebin.

Čeprav nisem ilustratorka in mi animacija ni najbližje, mi je bil brezplačen tečaj iz Khan Academy o storytellingu pri Pixarju izredno všeč. Uporaben za vse ustvarjalce vsebin, takšnih in drugačnih.

Poleg The Futur podcasta rada poslušam tudi LogoGeek podcastDesign Life in pa Design Matters.

Potem so tukaj naši kreativci “lokalci”, predvsem rada spremljam podcasta Zakulisje in Beyond users Alena Fejiča in pa Tandem izpod rok Romine Kavčič, ki je, mimogrede, nedolgo nazaj predstavila Design Strategy Guide, skoči pogledat fine vsebine!

Navdih za spletne strani iščem na Awwwards in Dribbble, za branding pri Mindsparkle mag, tako nasploh pa kdaj tudi pri Communication arts.

Še nekaj bolj podjetniško obarvanih podcastov:

APLIKACIJE, PROGRAMSKA OPREMA IN TEHNIKALIJE

Najprej so tukaj seveda Adobe programi. Aktivno in redno uporabljam Photoshop, Illustrator Lightroom in InDesign, malo manj pogosto Premiere in After Effects, vsake toliko pa še vedno odprem XD. V času korone Adobe ponuja 3-mesečni odlog plačila (le piši jim na live chat), konkurenčna programska oprema Affinity pa ponuja 3-mesečni brezplačni preizkus. Jaz ga bom sigurno koristila, saj čedalje več kolegov oblikovalcev prehaja na veliko cenejši, a približno enako zmogljivi Affinity.

Moja spletna stran gostuje pri Neoservu, ki ga zaradi super podpore priporočam vsem naročnikom. Narejena je na platformi Wordpress, ki je super preprosta za uporabo.

Moje najljubše aplikacije za kreativno delo na telefonu so VSCO, Snapseed in Lightroom za urejanje fotografij, InShot za video, ter Unfold in Mojo za instagram storyje. Za snemanje zaslona uporabljam Loom, za video klice pa Zoom.

Moje najljubše spletne platforme so Instagram (kot neke vrste osebni blog), LinkedIn (za networking) in Pinterest (za inspiracijo in moodboarde).

Nadaljujmo z organizacijo dela. Včasih sem uporabljala Trello zase osebno in za svoj posel, Asano pa za naročnike, kjer so bile ekipe večje in sem bila v delo vpletena širše. Danes uporabljam samo še Notion, ki združuje najboljše iz sveta Asane in Trella, hkrati pa je še Excel, Todoist, Evernote, celo CRM. Pravi powerhouse, a hkrati prepost, intuitiven in minimalističen, pa brezplačen (oz. če smo natančni, freemium). V primeru večjih ekip ponavadi komuniciramo preko Slacka. Svoje strateške branding delavnice izvajam preko platforme Miro.

Svojim financam sledim s pomočjo Excel tabele, ki je sestavljena iz tečaja Paid in Full ter delavnice “Delaš po c€ni?”, ki so jo nedolgo nazaj izvedli pri Poligonu. Fino je, da najdeš nekaj, kar deluje zate, ampak dejansko je Excel dovolj, ne potrebuješ nobene fancy programske opreme.

Moja super računovodkinja je Maja Terzič, ki ima kup izkušenj v meni sorodnih poslih.

Sicer imam poslovni račun pri neki slovenski banki, ki je ne bi omenjala, bi pa omenila svoj račun pri Revolutu, kjer je MasterCard za moje poslovne namene praktično brezplačen.

Če gremo še na tech, uporabljam kamero Fujifilm X-T20 (toplo priporočam Fotojamo za obisk, testiranje in nakup – najprijaznejši foto ponudnik pri nas!) in grafično tablico Huion Inspiroy Q11K V2 (poceni konkurenca Wacomu). V prihodnosti prihaja še nov računalniški setup.

MATERIALI

Brezplačne fotografije (tudi v komercialne namene) najdem na strani Unsplash, včasih tudi Pixabay in Pexels.

Mockupe za lepe prezentacije svojega dela največkrat kupujem pri Graphic BurgerGraphic Pear in Graphic River. Na Creative Market najdem tudi lepe fonte, predloge in grafike.

Teme za WordPress vedno kupujem pri ThemeForest, z enim očesom pa spremljam tudi irzedno popularne fotografske teme Flothemes.

Brezplačne pisave za komercialno uporabo najdem kar pri Google Fonts ali na Font Squirrel. Največ fontov do zdaj sem našla in kupila pri Typewolf in Fontshop.

Preproste grafične materiale, ki jih dodajam v svoje dizajne, včasih poberem na Freepiku, kjer imam tudi naročnino za komercialno uporabo. Enako za ikone, ki jih dobim pri Flaticon.

Psssst. Take in podobne vsebine pripravljam za svoj kreativno podjetniški newsletter. Vsake zadeve ne objavim tukaj, tako da se prijavi in bodi na tekočem. Te tedne govorimo o tem, kako se soočiti s korona virusom, se prilagoditi in iz njega priti močnejši kot kreativci in/ali podjetniki.