Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Design Inspo #2

Design Inspo

Design Inspo

Vsak teden nova doza inspiracije
Design Inspo

Design Inspo

Branding / ilustracija
Design Inspo

Design Inspo

Ilustracija / animacija
Design Inspo

Design Inspo

Oblačila / grafika
Design Inspo

Design Inspo

Oblačila / vzorci

Design inspiracija #2 bo v znamenju čudovitega melting pota Evrope – Lizbone. Nekoč bi prisegla, da bom nekoč živela v Londonu, nekaj let kasneje sem se zaljubila v Madrid in v Dublin, a nobeno mesto do zdaj me ni tako prevzelo kot me je Lizbona. V čisto vseh pogledih. Arhitektura, street art, street performerji, concept trgovinici z ročnim delom lokalnih umetnikov, ozke uličice in nešteto stopnic, nešteto pisanih ploščic polnih zgodb in abstraktnih vzorcev, strastne fado pevke in lokalni chefi, ki za vsak krožnik in za vsakega gosta spustijo dušo. Ampak več o tem drugič.

Vseh nadaljnjih 5 virov navdiha izhaja prav iz Lizbone in priznam, težko se je bilo ustaviti pri 5. Naslednji teden nadaljujem.

Also, če si v zadnjem času naletel/a na kaj, kar te je vrglo s stola – deli z mano, prosim! Inspiracije ni nikoli dovolj.

Tipografija funk lvl 100

Nadušena sem nad odlično izvršenimi projekti, ki imajo za sabo tudi nek višji cilj. Črkovna vrsta Barna je nastala izpod rok Ines Coelho (a lahko prosim, jaz bi tudi tak priimek) in Else Rodrigues, ki sta bili izbrani za junior žirijo na letošnjih ADCE awards. S to display črkovno vrsto sta zbirali sredstva za svoje potovanje na dogodek v Barceloni.

Verjetno se nisi nikoli lotil/a načrtovanja in oblikovanja črkovne vrste (ali pač, holla at me ALUO/NTF). In naj ti povem – it is a huge, huge pain in the ass. Šele odkar sem poskusila sama, iz srca spoštujem tipografe, kajti zdi se, da je načrtovanje pisav delo, ki nima konca. Vedno bi lahko šel še v večje detajle, popravil tisto, dodal to, … In zato toliko bolj spoštujem ti dve talentirani punci, ki sta v super izdelek vložili toliko časa in truda. Definitivno sta bili za žirijo izbrani z razlogom. Hands down.

Lizbona in Porto v linijah

Minimalistične ikone, čiste linije in izrazite vektorske posplošene oblike so hit. Ne vem točno, kaj me na tem slogu privlači – to, da meni ne gre najbolje in zato občudujem druge ali to, da oblikovalcem uspe kompleksne objekte prikazati na tako preprost način. V primeru avtorja Nelsona Ribeira (sklanjanje mi ne gre najbolje, soz) pri projektu LISBOA | PORTO so to zgradbe in turistične atrakcije, ki so v resnici mnogo več kot samo par črnih črt na beli podlagi, ampak tudi na ta način ohranjajo svojo prepoznavnost in vrednost.

Typographia Lisboa

Majice za (ne)hipsterje

Iskreno, Typographia na glavni šoping ulici v Lizboni zadovolji oba segmenta. Po eni strani čakaš na blagajni 15 minut zaradi trume turistov, po drugi strani pa se rineš med Instagram hipster freaki, da sploh prideš do majice. Ampak važno je tisto, kar je na njih.

Typographia ima čudovit koncept – so kolektiv mladih lokalnih umetnikov in oblikovalcev, poleg tega pa lahko predlog za dizajn prispeva kdorkoli na svetu kar na njihovi spletni strani. Glede na to, da je motivov malo, moraš imeti kar precejšnjo srečo. Vseeno so eni redkih, ki za dober dizajn ponujajo tudi konkretno plačilo. Tako da wink wink, mogoče tvoj naslednji side project?

Kar se tiče motivov – od tistih, ki te nasmejijo, pa do parodij in resnih, bolj turistom namenjenim motivom z Lizbono v osredju. Žal bo treba na Portugalsko ali v Španijo, če si želiš vso ponudbo ogledat ali pa kakšno majico celo kupit.

Za spremembo se ti ni treba zgražat nad farmacijo

Mogoče ravno zato, ker ima the big pharma tako izrazito negativen prizvok, farmacija dejansko vlaga več in več denarja v svojo vizualno podobo. Žal nisem imela nikoli priložnosti oblikovati embalaže za zdravila, ampak kolikor vem, so predpisi in smernice ekstra strogi. V ZDA imajo okoli oglaševanja farmacevtskih storitev in produktov nekoliko več svobode in rezultat tega je tudi Jenssonovo zdravilo Stelara®. 

Ker gre za nekoliko bolj kompleksen projekt, ni rpesenečenje, da za končnim rezultatom stoji nekoliko močnejša agencija. Avtorji so skozi ilustracijo in animacijo končnim uporabnikom prikazali delovanje zdravila za luskavico. Če si vsaj malo freak na biologijo in medicino, to bo projekt noro všeč.

DCK kopalke mashanator

Skrivnost lokalnih surferjev

Verjetno je že malo očitno, da sem blazno navdušena nad apparel designom. Obožujem tako grafike in svobodo pri oblikovanju oblačil, kot tudi vzorce in umetnost ustvarjanja neskončno ponovljivih oblik. Ne glede na to da me razni avantgardni trendy posterji ki so danes blazno popularni ne prepričajo, so mi takšni vzorci na oblačilih noro všeč.

DCK je Portugalska znamka moških kopalk z majhno butično trgovino v Lizboni, izdelke pa se lahko naroči tudi po spletu ali kupi pri retailerjih v (jap, debelo poglej) Mozambiku, Dubaju na Zanzibaru. Klasika.

Izkušnja kupovanja DCK boardshortsev za svojega fanta je super izkušnja – trgovinica je prisrčna, vedno prazna, lesena od tal do stropa s kotičkom za kofetkanje na strani in kupom revij pod tropskimi lončnicami. Vsi artikli so izdelani lokalno, odlikujejo pa jih hude kombinacije živahnih barv in simpl vzorci vseh vrst. Poglej si nekaj patternov in če si tako kot jaz napačnega spola, malo zajokaj, ker nimajo bikink.

Če nimaš dovolj, prelistaj še inspiracijo #1. Nova doza te čaka naslednji teden! Do takrat mi lahko javiš v komentarju, kaj je tokrat inspiriralo tebe.

One Comment

  • Evica

    Ideja za top 5 je top! Zelo privlačno za branje 🙂