Maša Mazi Masha Mazi

Storytelling, creativity and mindfullness.


Kreativno podjetniški newsletter

Prijavi se spodaj in prejmi še več vsebin, ki so veliko bolj usmerjene v kreativo in podjetništvo.

Prosim, počakaj trenutek

Hvala za prijavo! Ne pozabi potrditi potrditvenega emaila.

Instagram stream

Design inspo #1

Design Inspo

Design Inspo

Vsak teden nova doza inspiracije
Design Inspo

Design Inspo

Branding in vizualne komunikacije
Design Inspo

Design Inspo

Nepogrešljivo
Design Inspo

Design Inspo

Web design trendi
Design Inspo

Design Inspo

Hudi produkti

Moodboardi, Pinterest, kolaži, razstave, muzeji, predavanja, meetupi, Instagram in še in še in še. Virov inspiracije in dobrih idej je zunaj na tone. Če si bral/a knjigo Big Magic, se verjetno spomniš cele filozofije za tem, da ideje stalno prihajajo do tebe in če želiš, jih lahko zagrabiš in z njimi delaš. Če ne te preprosto zapustijo. Iskreno ne vem čisto, kaj naj si o celotni filozofiji za tem mislim. V vsakem primeru je potem nekoliko lažje ne-obžalovati, če določene ideje nisi uresničil, saj razumeš razloge za tem, da se nisi brcnil v rit in začel delat. Torej ne vem ali je teorija resnična ali ne, vem pa, da je za moje delo in moj performance ustvarjalna stimulacija iz okolice ena izmed ključnih dejavnikov, da sem uspešna, produktivna in kreativna.

In zato sem toliko bolj excited, da začnem s tem weekly design inspiration projektom, s katerim bom vsak ponedeljek (oziroma torek, če spet precenim svoje time management sposobnosti) na ta blog prinašala, kot ime pove, tedensko dozo navdiha iz sveta oblikovanja. V vsaki objavi se bom omejila na 5 oblikovalskih rešitev/produktov/oseb, ki so v tistem tednu v meni prižgali neko iskrico. Poskusila bom biti kar se da raznolika, na račun tega, da lahko enkrat mesečno pripravim tudi tematski ultimate mesečni inspo seznam, vsak mesec iz druge kategorije.

Ej, tukaj lahko sodelujeva!

Kot ogromna podpornica lokalne kreativne scene, bi z veseljem predstavila tudi tebe in tvoje delo. Če bi te sodelovanje zanimalo (intvervjuji, fotkanja, collabs, karkoli pretty much), mi piši in skupaj lahko ustvariva eno zanimivo zgodbo, s katero lahko dodatno motiviraš druge!

Surf deska za v dnevno

Tole pa je taka stvari, ki jo hočeš, tudi če ne surfaš. Samo zato, da jo imaš lahko naslonjeno na steni. In za razliko od knjig, z nje dejansko vsak vikend pobrišeš prah. Bi bil pač greh, če ne bi.

Surf deske izdeluje Paul Lefevre, shaper znan s svojo znamko Son of Cobra. Njegov dar je več kot očiten tudi nam, ki smo šele pet minut nazaj prvič prebrali nekaj strani o izdelavi surf desk. Sama se ne morem odločit ali bi raje posegla po stardust vzorcu ali marmorju. In čeprav vsi ti vzori krasijo oblekice že vsakega drugega MacBooka, so na surfih tako appetitlich, kot da bi jih prvič videla.


Navdih za oblikovanje: FADE namizna svetilka

Produkt: FADE namizna svetilka

FADE lučka je postala pravi hit dobro leto nazaj in kljub velikemu bumu hitro izginila z obzorja. Iskreno ne razumem, kako je to mogoče, saj sem prepričana, da bi zaradi nje vriskal skoraj vsak, ki večino svojega dne preživi za pisalno mizo.

Čedalje bolj smo osveščeni glede ergonomije na delovnem mestu in pomena dolgoročnega sedenja v nepravilnih položajih. Kljub temu se večina ljudi ne zaveda škodljivega vpliva neprestanega (skorajda obsesivnega) buljenja v eno samo nepremično točko, kaj šele dela pod konstantno neprimerno izbrano svetlobo. S FADE namizno lučko lahko prosto nastavljaš jakost in barvo svetlobe in jo tako optimalno prilagodiš glede na svoje potrebe in zahteve. Ta funkcionalnost je noro dobrodošla pri kreativnih poklicih, kjer moramo kakšno stvar kdaj narisati, stiskati, primerjati in usklajevati med naročnikom, ekranom, tiskalnikom in svojim egom. Ni lahka naloga – ekipa je velika, tudi če solo oblikovalec.

Za razliko od konkurence se jakost in barva svetlobe pri tem svetilu nastavljata prosto s pomočjo drsnika, med tem ko imaš pri konkurenci svobodo samo z izbiro med stopnjami barve št. 1, 2, 3. in 4 na primer, vmesne variante pa pozabi. Ne obstajajo.

Mokre sanje oblikovalcev, ane? Še dizajn nam je pisan na kožo. Verjetno si jo že predstavljaš zraven svojega iMaca, am I right or am I?

No, težava nastane, ko jo hočeš kupiti. Dejansko se odločiš okej, to moram imeti, pripraviš kreditno in se lotiš izpolnjevanja podatkov. Guess what, ha! Pošiljajo samo v Ameriko. Začneš raziskovati svoje opcije, kako bi si zadevo preposlal iz Amerike. Pišeš firmi. Večkrat. In glej ga zlomka, zgleda so od maja 2017 popolnoma mrtvi.

Sigh. Upam, da se zaradi tega posta najde kakšen Slovenec, ki reciklira idejo. You are welcome. Prvega kupca že imaš.


Web design za lačne

Simply Chocolate ponuja intenzivno izkušnjo online odvijanja čokolade. IMHO je svizec v primerjavi pravi amater. Kot nekdo, ki se je v oblikovalske vode spustil zaradi web designa in nekdo, ki je trenutno na tem področju zaposlen, se spletnega mesta en morem prenagledati. Iskreno ne najdem napak ali pomanjkljivosti. Verjetno sicer so (Awwwards žirija z oceno 7.61 pravi tako), ampak honestly, verjetno jih niti nočem videti. Bravo Danci, mene ste osvojili.

Namig: ne samo gledat, klikni na čokolado. And scroll a lot.


Porto v ploščicah

Glede na to, da se v četrtek odpravljam na Portugalsko, je tale inspo na mestu. Mesta po svetu močno struggleajo s svojo vizualno identiteto in tudi ko si jo enkrat uredijo (če), potem trpi konsistenca identitete po celotnem kraju. White Studio si je s svojo rešitvijo prisvojil Red Dot nagrado in osvojil srca medijev, ki spremljalo dizajn sfero.

Identiteta zares povzame mesto v smiselno celoto modularnih elementov in čistega sloga linij. Menda so bile v mestu v zgodovini uporabljene modre ploščice za pripovedovanje zgodb. In to je samo še en element, ki pripomore k dodatni poetičnosti končne rešitve.


Definicija za “surreal”

Veks Van Hillik je eden tistih srečnežev, ki tekom pubertete ni izgubil vse otroške domišljije. Namesto tega svoje pošasti oživlja na papirju, lesu in na fasadah, njegovi motivi pa so se znašli tudi na človeški koži kot tetovaže. Njegovo delo me je sprva pritegnilo predvsem zaradi “pikslastega” looka, kakršnega sem se lotila tudi na svojem obrazu za letošnji helloween. Ko tipa pogooglaš pa ugotoviš, da se za čudnim imenom skriva prava zakladnica ustvarjalnosti, ki izvira iz ljubezni do anatomije, živali in fantazije. In je mnogo več, kot samo pixel look.


There you go, prva tedenska doza je za nami. Če kadarkoli naletiš na kaj, kar navduši tebe, bom vesela, če to deliš z mano! Inspiracije ni nikoli dovolj.